Covidová mutace Pirola: Válkova slova o očkování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Covidová mutace Pirola: Válkova slova o očkování!

Vědce zneklidňuje nová varianta Omikronu (ilustrační foto)
Vědce zneklidňuje nová varianta Omikronu (ilustrační foto) (Reuters, Pixabay.com)

Za pár týdnů zaklepe na dveře podzim a s ním i respirační nemoci. Včetně covidu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63, TOP 09) uklidňuje, že situace je nyní pod kontrolou. Ale lidem doporučil další dávku očkování.

Počet nakažených covidem v posledních týdnech začal opět mírně růst. Situace je však podle Válka v tuto chvíli stabilní. „Evidujeme jistý nárůst nakažených, ale není zde výrazný nárůst hospitalizovaných s covidem,“ řekl. Podle údajů rezortu zdravotnictví se koronavirem za poslední týden nakazilo 897 osob, nejhorší bylo pondělí 4. září, kdy přibylo 200 případů (nových i opětovných nakažených dohromady). V ten den pak bylo provedeno 1307 testů. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová (60) uvedla, že meziročně počet pozitivních testů na koronovairus vzrostl o osm procent. „Dalo se to očekávat s tím, že jsme se vrátili z dovolených, začal podzim a znovu se skládají kolektivy,“ vysvětlila Svrčinová nárůst.

Na počtu nezáleží

I když je situace nyní stabilní, Válek všem doporučuje nechat se očkovat. A to nejenom proti covidu, ale i chřipce. Apel se týká především seniorů, chronicky nemocných nebo lidí s oslabenou imunitou. Ministr také potvrdil, že očkování proti covidu bude stále zdarma a že jsou k dispozici nejnovější vakcíny, které jsou upravené na poslední varianty viru.

Covid je už jen běžný vir. Žádná omezení a izolace, slibuje Válek

Video se připravuje ...

„Bez ohledu na počet předchozích dávek je vhodné se nechat očkovat jednou dávkou té upravené adaptované vakcíny, která by měla reflektovat nové kmeny,“ dodal. Podle šéfa Národního institutu pro zvládání pandemie Romana Chlíbka (58) se z koronaviru zřejmě stává sezónní onemocnění. „Bez ohledu na počet předchozích dávek je vhodné se nechat očkovat jednou dávkou upravené vakcíny,“ prohlásil vakcinolog Chlíbek.

Strašák Pirola?

Covid si za dobu znepříjemňování života lidem prošel množstvím mutací. Označovaly se například omikron, delta nebo kraken. Aktuálně se epidemiologové nejvíce obávají varianty pirola. O této verzi covidu-19 označené BA286 se toho zatím ví málo. Virology ovšem znejistilo její rozšíření na mnoha místech a velké množství mutací, které s sebou pirola nese. Tím by mohla obejít imunitní systém lidí, kteří prodělali dřívější verzi koronaviru. „Je zajímavé, že tato varianta se nešíří moc rychle, ale zároveň se objevila úplně všude,“ sdělil genetik Jan Pačes (56). Příznaky piroly jsou stejné jako u jiných variant covidu. Většinou se jedná o rýmu, bolest v krku, bolest hlavy nebo únavu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.