Válek uklidňuje, ale... JAK TO BUDE S PENICILINEM? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Válek uklidňuje, ale... JAK TO BUDE S PENICILINEM?

Léků by podle Válka mělo být pro boj s respiračními chorobami dost.
Léků by podle Válka mělo být pro boj s respiračními chorobami dost. (Blesk/David Malík)

Potřeba léků v nadcházející sezoně bude pokryta. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63, TOP 09) »se prsí«, že se s výrobci a distributory povedlo dojednat dostatečnou zásobu léčiv.

Podzim už je za dveřmi a s ním tradičně přichází sezona respiračních chorob. K jejich zvládnutí je potřeba dostatečná zásoba léků, ale už od loňského listopadu jsou některé z nich jen těžko dostupné. Ministr Válek ovšem uklidňuje, že medikamentů je dost. „Současná spotřeba veškerých antibiotik kopíruje loňskou spotřebu,“ řekl Válek. Podle něj přislíbili výrobci dodat do začátku října 130 tisíc balení tabletových antibiotik a dalších 170 tisíc balení do půlky listopadu. „Je to více než dostatečná rezerva i pro případ vyšší spotřeby,“ sdělil.

Problém: penicilin

V poslední době ale lékaři a lékárníci upozorňovali, že v lékárnách není dostupný penicilin. Podle lékaře z Fakultní nemocnice v Motole Milana Trojánka jde o globální problém. „Máme velmi limitované výrobní kapacity celosvětově,“ uvedl. Trojánek ale dodal, že penicilin je možné při léčbě v případě potřeby nahradit. V současnosti je podle Válkova náměstka Jakuba Dvořáčka v českých lékárnách asi 20 tisíc balení tohoto léku. Ministerstvo ovšem nemá přehled ve kterých. Válek navíc upozorňuje, že se farmacie covidovou pandemií proměnila. Do budoucna tak možná známá antibiotika nahradí jiná. „Budou jiné typy léků ze stejné kategorie, které budou účinnější. Ale nebudou ty, na které jsme zvyklí. Ty prostě zmizí,“ sdělil.

Evropské řešení?

Problémem, který souvisí s nedostatkem léků, je také to, že většina medikamentů a účinných látek se vyrábí v Asii. A i tam je o léčiva velký zájem. Pomoci by podle Válka mohla evropská spolupráce. „Řešení je opravdu jen celoevropské. Pokud nebudeme mít dostatečnou výrobu v EU, tak jsme pořád odkázáni na vývoj situace,“ řekl nedávno Aha!. Zároveň chce do Sněmovny znovu předložit novelu zákona o léčivech, která má minimalizovat dopady výpadků léků. „Umožní dlouhodobě systémově stabilizovat trh,“ řekl k zákonu ministr.

Desítky tisíc

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je v Česku momentálně registrováno téměř 56 tisíc variant léků. Držitel rozhodnutí o registraci léku má ze zákona povinnost hlásit ústavu všechny změny v dodávkách medikamentů. A to jak jejich zahájení, přerušení, obnovení, tak ukončení. SÚKL pak v případě přerušení nebo ukončení dodávek informuje ministerstvo zdravotnictví o těchto skutečnostech.

Přečtěte si
hejhej
24. 8. 2023 • 13:27

Neschopý magor Válek jenom slibuje, uklidňuje , ale za celou dobu, co je ve funkci ministra nic nedikázal - hlavně, že před volbama měl na všchno recept. Trapný, hloupý, ubohý ministr zdravotnictví

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.