Penicilin je k mání, ale růžové to není: Nový lék na trhu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Penicilin je k mání, ale růžové to není: Nový lék na trhu?

Blížící se chřipková sezona děsí kvůli nedostatku léků řadu rodičů.
Blížící se chřipková sezona děsí kvůli nedostatku léků řadu rodičů. (Foto Aha! – J. Poláček, Profimedia.cz, Zentiva, ara)

Výpadky léků trápily a trápí Česko. Dlouhodobě chyběly antibiotika, léky na průjem a v lednu i dětské sirupy na srážení horečky. Včera česká farmaceutická společnost Zentiva představila nový dětský lék proti teplotám.

Když dítě trápí nemoc, každý rodič se snaží co nejrychleji zasáhnout. Situaci však v současnosti komplikují dlouhodobé výpadky léků. Už v lednu letošního roku byly velmi nedostatkovým zbožím sirupy proti horečce. I proto blížící se podzim a chřipková sezona děsí řadu rodičů. Společnost Zentiva tak včera představila nový lék Inflanor, kterého chce na trh dodat 90 tisíc balení a který se vyrábí v Česku. „Tlumí tyto potíže u dětí, které mají chřipku nebo je trápí nachlazení a bolest v krku,“ uvedl šéf Zentivy Boris Sananes. Nový lék se podává v tekuté formě, bude volně prodejný a určený je pro děti starší tří měsíců.

Situace s chybějícími antibiotiky už se v Česku zlepšila. Velké sítě lékáren sice tvrdí, že už mají dostatek zásob penicilinu i dalších antibiotik – na 30 tisíc balení penicilinu dorazilo minulý týden –, někde ale problémy zůstávají, třeba s antibiotickými sirupy pro děti. „Velmi problematická je stále dostupnost sirupové lékové formy pro pediatrické pacienty,“ popsal situaci z konce minulého týdne vedoucí lékárník nemocniční lékárny Městské nemocnice Ostrava Kamil Hrubý.

Zentiva prišla s novým lékem.

Jinde zase chybí oční kortikoidové kapky nebo léky na vysoký tlak. Ty jsou sice nahraditelné, lékárníci ale přiznávají, že je situace nepříjemná. A podle některých jsou dodávky u antibiotik sporadické, nepředvídatelné a o dost menší než objednávky. Situaci by měla řešit chystaná novela ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (63, TOP 09), která má zajistit rovnoměrnou distribuci léků i zásoby chybějících léčiv. Kritici ale tvrdí, že toto není jádro problému a výpadky se tím nevyřeší.

Rekordní výdej antibiotik

I když nyní jsou v lékárnách penicilin a další antibiotika k mání, hrozí jejich opětovný výpadek. Spotřeba penicilinu v Česku totiž podle dat webu iRozhlas.cz rekordně roste. Zvyšuje se dlouhodobě – mezi červencem 2020 a 2023 i přes výpadky narostla o 5 %. Právě i vyšší procento »konzumace« přispívá k nedostatku. Z dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyplývá, že v posledních měsících nejcitelněji chybí právě základní penicilinová antibiotika.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.