Červený kříž v Česku slaví 155 let: Mírní lidské utrpení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Červený kříž v Česku slaví 155 let: Mírní lidské utrpení

Zaměstatnci Červeného kříže pomáhají i dnes.
Zaměstatnci Červeného kříže pomáhají i dnes.  (Foto ČČK, ara)

Pomáhají tam, kde je lidské utrpení, chrání zdraví člověka a podporují úctu k lidské bytosti. Červený kříž v českých zemích byl založen 5. září 1868, přesně před 155 lety. „Podmínky, ať již technické, materiální či společenské, se mezi lety 1868 a 2023 změnily od základu, ale naše poslání je i po 155 letech stále stejné,“ řekl prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

Vznik stálých spolků souvisel s prusko-rakouskou válkou, kdy se ukázala nedostatečnost vojenské zdravotnické služby i potřeba posily civilního zdravotnictví pro boj s cholerou. Spolky se zaměřovaly na přípravu zdravotnické služby, zdravotnické školství, pomoc v případě povodní či epidemií a obecnou sociální a charitativní činnost. Důležitá byla rovněž spolupráce s hasičskými sbory, která vyústila v provozování samaritské služby, předchůdkyně pozdější záchranky.

Lazarety za války

Činnost Červeného kříže byla významná v době první světové války. „V českých zemích jsme rozvinuli rezervní lazarety pro raněné vojáky o 6000 lůžkách, poskytli několik tisíc ošetřovatelek a pro zajištění přepravy raněných vojáků bylo spolu s dobrovolnými hasičskými sbory ustaveno 860 dopravních kolon, které během války přepravily přes osm milionů raněných,“ vyjmenoval Jukl.

Třináctý na světě

Historie Českého červeného kříže sahá až do roku 1868, kdy byl založen Vlastenecký pomocný spolek Červeného kříže pro Království české jako třináctá národní společnost Červeného kříže na světě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.