Válkovo řešení nedostatku lékařů: Chce víc zapojit pojišťovny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Válkovo řešení nedostatku lékařů: Chce víc zapojit pojišťovny

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v rozhovoru pro Blesk (11.8.2023)
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v rozhovoru pro Blesk (11.8.2023) (Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC)

Nedostatek léků i některých lékařů. To jsou palčivé problémy, které teď řeší ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63, TOP 09). Ten upozorňuje, že některé léky už prostě k dostání nebudou. A síť primární péče by více měly zajišťovat zdravotní pojišťovny.

Podle Válka je teď veškerá finanční podpora směřována k praktikům a praktickým pediatrům, aby mladí lékaři měli zájem tyto obory obsazovat. A chce, aby větší odpovědnost za síť lékařské péče měly zdravotní pojišťovny. „Pojišťovna bude mít možnost říct: »Podívejte se, pane doktore, chcete dělat tento obor? Jasně a my bychom potřebovali, abyste nastoupil tam a tam a jsme vám za to ochotni nabídnout finanční stimul. A navíc vám zaplatíme celou přípravu k atestaci.« Takto jsem dohodnutý předběžně s pojišťovnami,“ prozradil Válek.

Tisková konference po jednání vlády. (24.5.2023)

Video se připravuje ...

Některé léky nebudou

Ministr také mluvil o výpadcích léků a upozorňuje, že některé přípravky už zkrátka nebudou na trhu. Prostě proto, že už je výrobci nedělají. „Každý týden situaci monitorujeme a daří se nám relativně včas zachytit problém u výrobců. Tím, že máme zákon, který umožňuje schválit úhradu léků mimo systém, pokud to schválí vláda, což se děje, tak dokážeme léky dovážet a co nejvíce se připravit,“ uvedl Válek s tím, že situace je špatná v celé Evropě a řešení je opravdu jen celoevropské. „Pokud nebudeme mít dostatečnou výrobu v EU, tak pořád jsme odkázáni na vývoj situace,“ dodal Válek.

Češi riskují a vozí léky z Egypta! Přiznal se Vémola policii? A děsivý ruský útok na pizzerii

Video se připravuje ...



Přečtěte si
j.p.toman
13. 8. 2023 • 08:22

Ministr žije v úplně jiném světě.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.