Nedostatek léčiv v Česku: Dorazí půl milionu balení antibiotik! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nedostatek léčiv v Česku: Dorazí půl milionu balení antibiotik!

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (Archiv Blesku)

Situace v lékárnách je stále nevyzpytatelná. Chybí velké množství léčivých přípravků, třeba antibiotik či pro nachlazené děti. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (62, TOP 09) včera lidi vyzval, aby si nedělali zbytečné zásoby.

Ministerstvo zdravotnictví denně jedná s výrobci a distributory. „Díky tomu se podařilo zajistit mimořádné dodávky antibiotik či dětských antipyretik (léky na snížení horečky, pozn. red.), ale také urychlení dodávek plánovaných na pozdější období,“ řekl Válek s tím, že v lednu a únoru dorazí téměř půl milionu balení antibiotik. Situace by tak mohla být stabilní začátkem března. A co dětský sirup? Podle Válka se po nedostatku před vánočními svátky dovezlo 340 tisíc balení, dalších 80 až 90 tisíc po Novém roce. „To je množství, které normálně stačí na čtvrt roku,“ řekl.

V mnoha lékárnách přesto stále chybí. Důvod? „Je to dáno tím, že si ho lidé kupují do zásoby i tehdy, když ho momentálně nepotřebují. Není pak divu, že v lékárnách není,“ vysvětlila mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. „Pokud někdo skupuje léky, může se stát, že pacient, který je potřebuje, je v té konkrétní chvíli nemá,“ varoval ministr.

Víte, že...

...Válek upozornil i na nelegální prodej léků na internetu? Případy sleduje a již řeší Státní ústav pro kontrolu léčiv. Překupníkům hrozí pokuta až 20 milion korun!

 

Přečtěte si
hejhej
14. 1. 2023 • 16:43

Válek je naprosto neschpný ministr, krytý neschopným premiérem. Léky , vč. antibitok vyvezli na U ......
Této vládě nejde o naše lidi, potřebují se zavrtávat do análu někomu jinému

Uživatel_5620307
14. 1. 2023 • 11:09

Jak mohou lidi skupovávat léky , když jsou antibiotika na předpis.Už mu asi hrabe.

j.p.toman
14. 1. 2023 • 08:55

Včera Válek v televizi nabádal, aby jsme neskupovali léky. Jak by jsme mohli skupovat léky, když v lékárnách nejsou ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.