5 rad, jak ušetřit na lécích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

5 rad, jak ušetřit na lécích

Lidé často stojí ve frontách na léky zbytečně.
Lidé často stojí ve frontách na léky zbytečně. (Foto Aha! – J. Poláček, K. Janeček, Freepik)

Že jsou doplatky na léky nebo léky bez předpisu drahé, o tom dobře vědí ti z nás, kteří pravidelně nějaké užívají nebo si doplňky stravy pravidelně kupují. Jak tedy ušetřit na tomto zboží?

1. Nakupujte na e-shopu

Lékárenské e-shopy na internetu mají volně dostupná léčiva často i výrazně levnější než v kamenném obchodě. Stojí za to si internetové ceny srovnat. Některé lékárny nabízejí dokonce i dopravu zdarma.

2. Pořádek v prášcích

Užíváte hrsti léků? Nedublují se vám některé? Udělejte si v tom pořádek a prokonzultujte své lékové kombinace se svým praktikem nebo lékárníkem. Možná zjistíte, že některá léčiva mají podobné nebo stejné složení a není je potřeba kupovat dvakrát.

3. Nemocniční lékárny

Je pravda, že v lékárnách v nemocnicích jsou fronty. A to i proto, že tyto lékárny prodávají léčivo za výhodnější ceny než ty v centrech měst. Takže pár minut čekání se určitě vyplatí.

4. Akční ceny a velká balení

Stejně jako supermarkety, tak i některé lékárenské řetězce mají akční nabídky. Ty najdete v letácích lékáren, televizních reklamách nebo na internetu. Opravdu se vyplatí akce sledovat a ceny porovnávat. Dají se takto ušetřit desítky, někdy i stovky korun. Nezapomeňte, že se vyplatí kupovat velká balení! 

5. Řekněte si o generika

Generika obsahují stejnou aktivní látku jako originální lék a mají stejnou lékovou formu. Výhodou je, že jsou výrazně levnější, protože náklady na výrobu jsou mnohem nižší. „Praktický lékař může na vyžádání kdykoliv předepsat generikum, pokud je schválené od Státního ústavu pro kontrolu léčiv a je k danému originálu k dispozici, říká praktický lékař MUDr. Jiří Bartoš z Moravské Nové Vsi.

Na předpis za 78 miliard

Češi potřebovali v roce 2021 léky na předpis v hodnotě 78 miliard Kč. Na doplatcích pacienti zaplatili celkem 5,8 miliardy z částky 41 miliard Kč, to je hodnota léků na předpis, které vydaly veřejné lékárny. Zbytek léků byl podán v nemocnicích a dalších zařízeních.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.