Žena v Krnově: Otrávila se paracetamolem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Žena v Krnově: Otrávila se paracetamolem

Léky
Léky (Pixabay)

„Už jsem spolykala dvanáct tablet a dám si i další,“ volala na tísňovou linku strážníků v Krnově neznámá žena. Užila oblíbený lék s paracetamolem. Kde je, neřekla. Chtěla se zabít. Lidí, kteří se preparátem proti bolesti otráví, přibývá. A POZOR, i těch, kteří nechtějí umřít, ale jen si pomoci třeba od bolení hlavy...

Nešťastnici, která snědla téměř dvě plata léků, se strážníkům podařilo za pomocí Armády spásy najít v poslední chvíli zamčenou na toaletě místní ubytovny. Skončila v nemocnici. Její příběh měl přece jen dobrý konec. Málokdo ví, jak nebezpečná látka může být paracetamol především pro játra, tedy pokud se nedodrží správné dávkování. Podle údajů Toxikologického informačního střediska stoupl počet předávkovaných pacientů za poslední dva roky o 494, počet sebevražedných pokusů pak o 255 případů! Doh romady se léky proti bolesti s paracetamolem otrávilo 799 lidí. A známá čísla bohužel mohou být jen špičkou ledovce.

„Jedná se jen o případy, které jsme konzultovali, nejedná se o všechna předávkování paracetamolem v Česku. Například pokud lékaři vědí, jak postupovat, nepotřebují s námi případ konzultovat,“ vysvětlila Kateřina Kotíková, vedoucí lékařka Toxikologického informačního střediska. Po lécích s paracetamolem saháme, když nás něco bolí nebo trápí teplota. Chceme, aby se nám ulevilo hlavně rychle, a tak ne vždyť dáváme pozor na bezpečnou dávku. Absolutní hloupostí je užívat tento typ léčiv společně s alkoholem.

„Nejhůře jsou na tom alkoholici. U nás je navíc alkohol velmi dobře přijímán a velká část populace s ním problém má, a ani to neví. U lidí, kteří si dají denně svá tři piva nebo dvě tři skleničky vína, je toxická už výrazně nižší dávka paracetamolu. Rozhodně ho také neužívejte při kocovině, jde o velké riziko,“ vysvětluje anesteziolog Pavel Vychodil z pražského IKEMu.

Nikdy neberte víc

Bezpečná denní dávka paracetamolu je pro pacienta staršího 12 let a vážícího minimálně 40 kg je 500 mg (1 tableta), při hmotnosti nad 60 kg 1000 mg paracetamolu (2 tablety). Celková denní dávka by neměla překročit 4000 mg – tedy 8 tablet. Interval mezi jednotlivými dávkami musí být minimálně 4 hodiny.

● Bolest pod žebry, pak smrt

Selhání jater se projeví nechutenstvím, nevolností, zvracením a ospalostí. Po dvou až pěti dnech zežloutne kůže a objeví se bolest v pravém podžebří. Otrávený pak rychle upadá do bezvědomí. Bez léčby do týdne zemře. Pokud se nepodaří játra lékařům zachránit, jediným řešením je transplantace.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.