Česko trápí citelný nedostatek antibiotik: Co dělat, když vaše léky nejsou?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Česko trápí citelný nedostatek antibiotik: Co dělat, když vaše léky nejsou?!

V Česku chybí léky
V Česku chybí léky (Pixabay.com)

Uprostřed sezony respiračních nemocí trápí Česko nedostatek některých antibiotik. Ačkoliv jsou léky podle odborníků nahraditelné, ne vždy jde o to nejlepší řešení. Výpadkem ovšem trpí celá Evropa, a proto není jasné, kdy se situace zlepší.

Ačkoliv jsou stále dostupné různé alternativy, pro lékaře je výpadek části antibiotik nepříjemný a komplikuje jim léčbu. „Když chci, aby pacient dostal to nejšetrnější a nejvhodnější antibiotikum, musí kvůli tomu často oběhat až pět lékáren. Jenže to mi většina pacientů už volá, ať jim změním antibiotikum, že na to už nemají sílu,“ řekla praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Chtějí dovážet

Nedostatek se týká části antibiotik předepisovaných při angíně, zánětu dutin či zápalu plic. „V současné době chybí některá antibiotika z řady penicilinů jako fenoxymethylpenicilin, potom amoxicilin, potencovaný amoxicilin nebo přípravky s obsahem některých cefalosporinů,“ řekla mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. Nedostatek léčiv ve středu přiznalo i ministerstvo zdravotnictví, které plánuje v případě nutnosti léky dovážet ze zahraničí. Že by pacient nedostal adekvátní léčbu ale prý nehrozí. „Zatím se vždycky najde nějaká antibiotická alternativa. To, že by třeba penicilin byl na léčbu některých infekcí vhodnější místo nyní dostupných antibiotik, však nerozporuji,“ řekla Michaela Bažantová. Na dotazy Aha!, kdy se povede zažehnat nedostatek léčiv na trhu, ministerstvo neodpovědělo.

Proč je léků nedostatek?

Evropa se v současnosti potýká s prudkým nárůstem bakteriálních infekcí, což vede napříč kontinentem k nedostatku některých léčiv. Výpadky mají ale i další důvody. „Jednou z příčin je přesunutí výroby do zemí mimo Evropu, často nestabilních a nespolehlivých, ve snaze maximalizovat zisky. Druhou příčinou je to, že levné léky nepřinášejí takové zisky a ty firmy se spíš soustředí na léky drahé, kde je vyšší marže. To se týká nejenom výrobců, ale i distributorů a nakonec i lékáren. Když přijde situace, kdy je větší spotřeba jako teď, tak to vyjde takhle najevo,“ řekl Aha! prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.