Boj proti rakovině: Vývoj léků pozastavili | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Boj proti rakovině: Vývoj léků pozastavili

Vývoj léků DCVAC skončil, společnost Sotio do výzkumu investovala až stovky milionů dolarů.
Vývoj léků DCVAC skončil, společnost Sotio do výzkumu investovala až stovky milionů dolarů.  (Foto Profimedia.cz)

Pacientům s rakovinou pohasla naděje na nové léky. Biotechnologická společnost Sotio Biotech pozastavila vývoj léků DCVAC na nádory prostaty, vaječníků a plic.

Firma do třetí fáze klinických testů dovedla lék na karcinom prostaty. „Bohužel studie neprokázala, že na skupině pacientů, na kterých jsme lék testovali, bychom viděli významné zlepšení přežití,“ řekl šéf Sotia MUDr. Radek Špíšek. Společnost do výzkumu investovala až nižší stovky milionů dolarů. Pro lék na rakovinu plic a vaječníků Sotio provedlo méně obsáhlé předběžné studie, k posunutí léku do třetí fáze klinických testů ale nepřistoupí. Testování medikamentů zkomplikovala také covidová epidemie. Vývoj dalších léků ale podle profesora Špíška pokračuje.

Nové projekty

V dalších onkologických projektech Sotio pokračuje. Jedním z nich je vývoj léčiva založeného na spojení molekuly, která umí v těle najít nádorové buňky, s toxickou látkou, která nádor ničí. Naděje Sotio nyní vkládá také do buněčné terapie označované zkratkou BOXR. Novou vlajkovou lodí firmy je pak přípravek SOT101 na bázi bílkoviny interleukin-15, který zvyšuje imunitní reakci organismu proti nádorovému bujení.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.