Ostravou se šíří kapavka! A taky syfilis... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Ostravou se šíří kapavka! A taky syfilis...

Hana Bílková Fránková, vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGEL v Ostravě.
Hana Bílková Fránková, vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGEL v Ostravě. (Foto Aha! – Karel Janeček, AGEL Ostrava)

Sexuální pobavení v ostravském klubu se krutě vymstilo studentce Martině K. (21) z Opavska. Vyspala se s neznámým mužem, který ji nakazil kapavkou. Ostravští odborníci potvrzují, že letos nákaz pohlavními chorobami neobyčejně přibývá!

Martina (21) nakažení zjistila za pár dní. Trápil ji silný výtok a mocné pálení při močení, měla oteklé pohlaví, ale také konečník, sliznice a nosohltan. Dnes už ví, že se měla chránit nejen prášky proti početí.

Hloupá holka

„Jsem hloupá, že jsem spala s klukem, kterého jsem viděla poprvé a zřejmě také naposledy. Vyrážku jsem dostala, po vyšetření bylo jasné, že jsem se nakazila pohlavní chorobou,“ svěřila se Aha slečna, která samozřejmě nechce zveřejnit svou identitu. Hezounovi, s nímž spala, vzkazuje: „Běž se taky vyšetřit!“.

Rychle k lékaři

K přenosu pohlavní nemoci stačil jediný nechráněný sex. „Co se týká sexuálně přenosných chorob, přibyl počet případů kapavky i syfilidy,“ řekla Aha! vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGEL v Ostravě Hana Bílková Fránková́. Podle jejích slov je aktuálních případů už několik desítek. Přibývá i případů syfilisu. Jak dodala, i možná nákaza virem HIV přestala být pro lidi »strašákem«. „Mnozí se nebojí rizikového sexu, nechrání se. Mají dojem, že nemusí, když přece existuje účinná léčba,“ podotkla Fránková. I tak nákaza má značně nepříjemný průběh. A některá pohlavně přenosná onemocnění lidé hlásí až po několika dnech od rizikového styku, někteří dokonce v horizontu týdnů od nákazy. A tím hrozí, že choroby přenesou dále. Telefonáty s dotazy na diagnostiku možné nákazy vyřizují v laboratoři klinické mikrobiologie AGEL v Ostravě-Vítkovicích téměř denně.

Víte, že...

...neléčená kapavka může způsobit neplodnost? Nejčastěji se vyskytuje u lidí mezi 15 až 39 lety!

Vyšetření? Bez výjimky!

Kapavka patří mezi celosvětově nejrozšířenější pohlavně přenosné nemoci. Projevuje se hnisavým zánětem urogenitálního traktu, konečníku, hrtanu nebo očí. V některých případech se může infekce rozšířit do celého organismu, způsobovat artritidu a dermatitidu. „Člověk by měl sledovat výtok, bolesti v podbřišku, pálení při močení. A pokud ví, že měl nechráněný sex s náhodnou osobou, měl by se nechat vyšetřit vždy bez výjimky,“ varuje vedoucí laboratoře.

Přečtěte si
ELLA Průšová
12. 8. 2023 • 21:37

Měla by se ona studentka nyní vyspat s Pětilumpama! Země by jí byla opravdu vděčná!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.