Irena ze Studénky v šoku: Měla první variantu covidu a teď ji má znova | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Irena ze Studénky v šoku: Měla první variantu covidu a teď ji má znova

Dvě čárky naskočily hned a objevují se stále.
Dvě čárky naskočily hned a objevují se stále. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, ara)

Když se v úterý ráno Irena Mátlová (34) ze Studénky na Novojičínsku chystala do práce a připravila si snídani, uvědomila si, že vůbec necítí, co jí. Sáhla po parfému, stříkla a nic. „Že by se mi vrátil covid-19?“ lekla se. A měla pravdu...

Týž den odpoledne ji začalo bolet celé tělo, a proto sáhla po testu. „Hned naskočily dvě čárky,“ popisovala žena. Je z toho zoufalá. Před třemi roky prodělala první variantu nemoci, která se projevovala právě ztrátou chuti a čichu. Jenže další zmutované viry už tyto projevy neměly. Podobně je na tom Barbora (36) z Opavska. Také ona měla první variantu covidu-19, a teď ji má znova. „Jak si to mám vysvětlit, kde se vzal zase ten původní vir, který tehdy údajně zmutoval v další a další verzi? Nebo jen my, co jsme ho měli, budeme mít takové příznaky opakovaně?“ ptá se. Obě ženy to štve, protože dva důležité smysly jim po prvním onemocnění chyběly hodně dlouho. „Chuť se mi tehdy vrátila až po půl roce a čich po roce a půl a dodnes není stoprocentní,“ zlobí se Irena. Nyní opět nevnímá vůni lesa, jídla, ani parfému.

Osmkrát nakažlivější

Špatné zprávy! Zdá se, že s každou mutací se koronavirus stává nakažlivější. Základní reprodukční číslo u původní wuhanské varianty viru bylo 2. To znamená, že jeden nemocný nakazil v průměru dva další. „Reprodukční číslo subvariant Omikronu, které cirkulují teď, je cca 16,“ varuje epidemiolog Rastislav Maďar. Virus je tak osmkrát nakažlivější než na začátku. Nové varianty nemoci se zařadily mezi extrémně infekčními choroby, jako jsou třeba spalničky. Neštovice, příušnice, zarděnky nebo černý kašel mají reprodukční číslo nižší.

Pestré příznaky

Podle Kristýny Dolejšové z ostravského Zdravotního ústavu je covid onemocnění typické tím, že jeho příznaky jsou neobyčejně pestré. Kromě toho v populaci cirkulují paralelně s novějšími i starší varianty viru. „Ze syndromů několika pacientů nelze vyvozovat žádné závěry o aktuální virologické situaci. Ty umožňuje jen laboratorní diagnostika a práce s většími soubory dat,“ uvedla Dolejšová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.