Nádherná nebeská podívaná: Přiletěl bolid a explodoval | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Nádherná nebeská podívaná: Přiletěl bolid a explodoval

Extrémně jasný bolid a jeho exploze zachycená kamerou D. Neumanna v Plzni. (26.6.2023)
Extrémně jasný bolid a jeho exploze zachycená kamerou D. Neumanna v Plzni. (26.6.2023) (Daniel Neumann)

Něco takového se vidí jen jednou za několik let. Noční oblohu nad západním obzorem ozářil v pondělí extrémně jasný meteor, takzvaný bolid. Po několika sekundách letu explodoval.

Dechberoucí nebeské divadlo bylo možné pozorovat čtvrt hodiny před jedenáctou večer.

Jasnější úplňku

„V době největšího jasu byl jasnější než měsíc v úplňku,“ uvedli krátce po průletu tělesa meteorologové. Odborníci sdíleli video z plzeňské kamery Daniela Neumanna, jež úkaz zachytila. V té době se ještě pozorovatelé domnívali, že úlomky nebeského tělesa dopadly až na zem. Těm, kteří se už těšili na hledání zbytků meteoru, ale zkřížily plány propočty astronomů.

Shořel na prach

„Vyhodnotili jsme naše fotografie a videa a zjistili jsme, že na zem z bolidu nic nedopadlo, úplně shořel,“ uvedl Jiří Borovička z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Podle propočtů se čtvrttunové těleso během pěti sekund rozpadlo v zemské atmosféře na prach.

Let a následná exploze jasného bolidu zachycená kamerou v Plzni.

Video se připravuje ...

Křehčí těleso

„Nebyl to úlomek planetky, ale pravděpodobně součást nějaké komety. To jsou křehčí tělesa, spíše slepence prachu než pevná hornina. Díky tomu, že se bolid rozpadl, tedy vybuchl a rychle se odpařoval, byl tak jasný a dobře viditelný,“ doplnil Borovička s tím, že meteor ve skutečnosti letěl nad Bavorskem a největší jasnosti dosáhl ve výšce asi 55 kilometrů nad zemí.

Síť 34 kamer řídí z Ondřejova

Síť tvoří 34 kamer umístěných v Česku, Rakousku, Německu a na Slovensku, které řídí astronomové z observatoře ve středočeském Ondřejově. Kamery zaznamenávají průlet bolidů, data z nich pak slouží odborníkům k propočtům dráhy, rychlosti, hmotnosti tělesa a zda na zem dopadly úlomky, či meteor skončil jako prach.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.