Nejlepší zářijový snímek oblohy vytvořil Martin Gembec (44) z Liberce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Nejlepší zářijový snímek oblohy vytvořil Martin Gembec (44) z Liberce

Kometu i s nádherným ohonem vyfotil z polské strany Jizerských hor.
Kometu i s nádherným ohonem vyfotil z polské strany Jizerských hor. (Foto Martin Gembec, ara)

Zvěčnit největší astronomické překvapení roku, kometu Nišimuru objevenou teprve v srpnu, dokázal Martin Gembec (44). Musel si však poradit s polohou létavice, která byla jen nízko nad obzorem.

Učitel a popularizátor astronomie z libereckého vzdělávacího centra IQLandia odcestoval lovit kometu do nedaleké polské části Jizerských hor, konkrétně na kopce povrchového lomu Stanislaw. Vzhledem k tomu, že nejvyšší jas létavice vykazovala až v období těsně před koncem své viditelnosti, musel se poprat i s velmi krátkým časem na samotné snímání.

„Panovaly velmi obtížné podmínky, kometa byla jen čtyři až šest stupňů nad obzorem. Naštěstí bylo jasno a celkem průzračno,“ uvedl Martin Gembec. Jednotlivé záběry hvězdného pozadí a samotné komety pak pomocí počítače citlivě složil do nádherného výsledku. „Děkujeme za portrét komety, který jistě potěší zájemce o tajemství vesmíru. K vítězství blahopřejeme a přejeme další podobné snímky nebeských krás,“ ocenil za porotce soutěže Česká astrofotografie měsíce astronom Marcel Bělík.

Učitel a fotograf Martin Gembec.

Matka meteorů?

Podle nejnovějších výpočtů je kometa Nišimura zřejmě zdrojem méně známého meteorického roje Sigma-Hybrid. Ten vrcholí každoročně okolo 7. prosince. Pokud se tato hypotéza potvrdí, bude letošní roj obzvláště silný a dobře viditelný na potemnělé obloze, daleko od svitu šířeného z větších měst.

Objevena obyčejnou zrcadlovkou

Kometu objevil až letos 12. srpna japonský amatérský astronom Hideo Nišimura. Svůj objev, v pořadí již třetí, učinil digitální zrcadlovkou s ohniskem objektivu 200 mm, což je vybavení, které má mnoho lidí doma. Na rozdíl od velkých robotizovaných metod snímání oblohy se však mohl zaměřit i na hledání na ranním rozjasněném nebi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.