Dražba prvního českého mikrometeoritu: Velký jako smítko prachu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Dražba prvního českého mikrometeoritu: Velký jako smítko prachu

Mezi pozemským prachem nakonec našli i ten hvězdný.
Mezi pozemským prachem nakonec našli i ten hvězdný. (Foto Top Meteorites, Aukro.cz)

První mikrometeorit v České republice, nalezený koncem září na střeše obchodního domu v Praze, šel do dražby. Získat ho lze v internetové aukci. Jen asi 0,1 milimetru velký mimozemský kamínek je starý až 10 miliard let!

Objevit kousíček hvězdného prachu, který je pro lidské oko jen velmi těžko rozeznatelný, se povedlo dvojici českých sběratelů meteoritů ve spolupráci s předním badatelem na poli mikrometeoritů Jonem Lsrsenem mezi obyčejným prachem na střeše obchodního centra v pražských Vršovicích 25. září. Pomocí magnetu z něj vyfiltrovali kovové částečky, které jsou uvnitř většiny meteoritů. Ty pak proseli a dál se zabývali jen zrnky do 1 milimetru. Každé z nich poté prozkoumali pod mikroskopem. Nakonec se na ně usmálo štěstí a našli meteorit černý, zhruba 0,15 mm dlouhý a s nikl-železitou kuličkou na obou koncích. „Možnost najít svůj vlastní mikrometeorit je skvělou příležitosti popularizovat meteority jako takové. Většina lidí netuší, že jsou nejen krásné, ale i relativně dostupné,“ řekl za nálezce Milan Zvára.

Víte, že...

...mikrometeorit je kousek vesmírného prachu, který dopadl na naši planetu? Odhaduje se, že každý den ho na Zemi spadne 100 tun a ČR je teprve 15. zemí světa, kde se povedlo ho najít.

Pozor! Jen do středy

Vesmírní nadšenci mají šanci mikrometeorit získat v dražbě na webu Aukro.cz. Výherce kromě kamínku získá certifikát pravosti, knihu o mikrometeoritech, obraz na zeď a fotodokumentaci z hledání. Aukce končí 1. listopadu ve 20 hodin, včera po poledni byla nejvyšší nabídka 4500 korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.