Chléb roku: Nejlepší »konzumák« je z Vysočiny
Největší národní pekařská soutěž Chléb roku má vítěze. Podle poroty složené z chlebových sommeliérů je jedničkou bochník z pekárny Enpeka ve Žďáru nad Sázavou.
Absolutním vítězem je konzumní pšeničnožitný chléb s kmínem. „Obsahuje 75 procent žitné mouky, která je ze 40 procent prokvašená, a právě v tom spočívá ten úspěch,“ představil vítězný chléb vedoucí pekárny Enpeka Vlastislav Šimon. Pecen zvítězil v kategorii chlebů s váhou 900 až 1200 gramů.
Mezi malými konzumáky se jako první umístil Hradišťan z pekárny Beas v Choustníkově Hradišti. Na letošním již 29. ročníku soutěže konané v Pardubicích soupeřilo rekordních 124 vzorků ze 40 pekáren. Soutěžilo se v celkem pěti kategoriích. Porotci hodnotili vzhled, kůrku, střídku, vůni a hlavně chuť.