Prezidentský kandidát Jaroslav Bašta: Vážný stav! Bojují o jeho život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Prezidentský kandidát Jaroslav Bašta: Vážný stav! Bojují o jeho život

Prezidentský kandidát Jaroslav Bašta (SPD).
Prezidentský kandidát Jaroslav Bašta (SPD). (reprofoto Facebook Jaroslav Bašta)

Bývalý disident a poslanec SPD Jaroslav Bašta (75) svádí v nemocnici boj o život. Za jeho náhlou hospitalizací stojí zákeřná choroba. Vzkazy k uzdravení mu poslali i jeho někdejší soupeři z prezidentské volby.

O hospitalizaci Bašty, který v půlce května oslavil pětasedmdesátiny, informoval jako první server PrahaIn. Jak moc zlé to je? „Jeho stav je velmi vážný, podle lékařů kritický, hovoří se dokonce o jeho uvedení do umělého spánku,” citoval web zdroj ze Sněmovny. Prosí o respekt Deník Aha! proto oslovil několik Baštových kolegů z klubu, reagoval jen šéf SPD Tomio Okamura (50). „Ve snaze o zachování klidu a maximálního soukromí pana poslance Jaroslava Bašty a jeho rodiny prosíme o respekt a zdrženlivost v souvislosti s náhlou a zákeřnou chorobou, se kterou bojuje,“ napsal Okamura s tím, že mu kolegové přejí hodně sil a brzké uzdravení.

Není však jasné, v které pražské nemocnici je Bašta hospitalizován. „Informace o našich pacientech neposkytujeme,“ zní unisono od mluvčích. Nejstarší kandidát Plzeňský rodák Bašta byl jedním z osmi kandidátů na prezidenta, a zároveň tím nejstarším. V letošních volbách se ziskem 4,45 % vypadl už v prvním kole. Zřejmě nezafungovalo, že voličům sliboval, že v případě svého zvolení prezidentem odvolá vládu Petra Fialy (58, ODS).

Od disidenta a Chartisty k idejím SPD

Před revolucí:

  • Studoval středověkou archeologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, školu ale nemohl dokončit. Za aktivity ve studentském Hnutí revoluční mládeže v letech 1968 a 1969 byl odsouzen na dva a půl roku do vězení.
  • Po propuštění z vězení v roce 1972 se zapojil do disidentských aktivit, jako signatář Charty 77 byl perzekvován. Až do konce 80. let minulého století pracoval u podniku Stavby silnic a železnic jako dělník a v letech 1988 až 1989 jako technik.
  • Jeho manželkou je archeoložka Dara Baštová, se kterou jsou svoji přes 40 let.

Po revoluci:

  • Byl vedoucím odboru a náměstkem ředitele Úřadu Federálního ministerstva vnitra pro ochranu ústavy a demokracie a v roce 1991 byl krátce náměstkem ředitele Federální bezpečnostní informační služby.
  • Od prosince 1991 stál rok v čele nezávislé komise při federálním ministerstvu vnitra, která se zabývala lustracemi. V letech 1993 až 1996 podnikal ve stavební a projekční činnosti.
  • Mimo jiné působil skoro dva roky jako ministr bez portfeje ve vládě Miloše Zemana (78), byl také poslancem ČSSD a velvyslancem v Rusku a na Ukrajině. V barvách SPD zasedá ve Sněmovně od roku 2021.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.