Experti hodnotí slovenské volby: Strach z Fica? Česko se bát nemusí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Experti hodnotí slovenské volby: Strach z Fica? Česko se bát nemusí

První pokus složit novou vládu dostal Robert Fico.
První pokus složit novou vládu dostal Robert Fico. (Foto ČTK, Reuters, Profimedia.cz, Aha! – J. Poláček, ara)

Volby na Slovensku by neměly změnit vzájemné poměry s Českem. Problém ale může nastat ve vztahu k Ukrajině, kterou expremiér Robert Fico (59, SMER) nadále vojensky podporovat nechce. Premiérské křeslo přitom vítěz voleb stále jisté nemá. Jeho osud je totiž v rukou Petera Pellegriniho (47, HLAS).

Vztahy Česka se Slovenskem jsou dlouhodobě na dobré úrovni. A podle politologa Josefa Mlejnka to tak zůstane i po Ficově vítězství a jeho případném usednutí do premiérského křesla. „Myslím si, že nějaký přímý, zásadní dopad to mít nebude,“ řekl Aha!. To potvrzuje i další expert Lukáš Jelínek, podle kterého by se vztahy obou zemí nijak výrazně měnit neměly. Mlejnek ale upozorňuje, že proměnit by se mohly vztahy uvnitř Visegrádské čtyřky. „Ovlivní to vztahy třeba směrem k Ukrajině nebo k některým zahraničněpolitickým otázkám,“ uvedl.

Může si vybírat

Nová vláda na Slovensku ještě není »upečená«, ale prezidentka Zuzana Čaputová (50) včera sestavením kabinetu pověřila Fica. Zásadní roli při vytváření vlády zřejmě sehraje Pellegriniho HLAS, který skončil na třetím místě. Bez jeho podpory totiž žádná koalice nevznikne. Spekuluje se o tom, že by SMER mohl za Pellegriniho »ano« podpořit šéfa HLAS v příští volbě slovenského prezidenta. „Fico může být poměrně dost štědrý směrem k Pellegrinimu, protože si uvědomuje jeho cenu,“ řekl Jelínek. Naopak PS (Progresívné Slovensko) by mu mohlo přenechat ve vládě post premiéra i přesto, že by mělo víc členů Národní rady. Jak Jelínek, tak Mlejnek ale jako pravděpodobnější variantu vidí spolupráci SMER a HLAS.

Spíš východ

Slovenské volby se dostaly také do hledáčku místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové (59, ANO). Ta prohlásila, že klání provázely v masivní míře dezinformace. „Viděli jsme jednak vysokou míru zaplavení slovenského informačního prostoru ze strany krajní pravice, ale zároveň i z prokremelských zdrojů,“ prohlásila. Jelínek ale upozorňuje, že politici, kteří jsou označováni jako proruští, by se v zemi vyskytovali nezávisle na propagandě ze strany Moskvy. „Slovensko je v tomto specifická země, která se obrací v řadě ohledů spíš na východ než na západ,“ sdělil.

Dvě podmínky

Přestože nejčastěji se mluví o budoucí vládě ve složení SMER, HLAS a Slovenská národná strana (SNS), mohou se při jejím vytváření objevit i třecí plochy. Podle bývalé slovenské premiérky Ivety Radičové (66) v souvislosti s Pellegriniho požadavky. „Jeho podmínky jsou v zásadě dvě. Stabilní vláda a proevropská orientace,“ sdělila. Podle ní druhý požadavek neplní SNS, a představuje tak ve vyjednáváních překážku. Radičová také uvedla, že Česko neztratilo svého spojence z hlediska vzájemných vztahů. „Ty jsou dlouhodobé. Nikdy nebyly vážným způsobem narušené, ani když vládla totálně jiná politická scéna v Česku a na Slovensku,“ dodala.

Přečtěte si
pravlast
3. 10. 2023 • 06:41

Volební zákony je potřeba změnit,jednou The Winner Take it All-vítěz bere všechno a poražení budou držet-mlčet.Jinak je to obyč.podvod.A Češi se mají co učit,myslím pro přístí volby.(Rád uslyším kvičet všechny populisty a fialové trapáky)

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.