Slovenské volby vyhrál Fico... K vládnutí potřebuje Pellegriniho | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Slovenské volby vyhrál Fico... K vládnutí potřebuje Pellegriniho

Slovenské volby: Šéf Směr-SD Robert Fico (1.10.2023)
Slovenské volby: Šéf Směr-SD Robert Fico (1.10.2023) (Reuters)

Ve slovenských volbách zvítězila strana Smer-SD trojnásobného expremiéra Roberta Fica (59). Zda se stane předsedou vlády i po čtvrté, se rozhodne v následujících dnech.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (50) vítězi pogratulovala a oznámila, že ho dnes pověří sestavením vlády. „Potřebujeme dva týdny, abychom vedli se všemi jednání, která budou nejdříve o programu. Poté se teprve budeme bavit o personálním složení a rozložení ministerstev,“ prohlásil Fico.

Ten před volbami říkal, že pro něj je ideální spojení se stranou HLAS Petera Pellegriniho (47). Jenže jeho bývalý spolustraník se do vyjednávání nežene. Bez něho totiž Fico – ani zbylé strany, které by chtěli Smer vyšachovat – nemohou důvěru v tamním Parlamentu získat. Ze 150 hlasů jich je potřeba 76. Jak řekl exprezident Miloš Zeman (79) na CNN Prima News, tak Pellegrini drží esa a je jak »bohatá nevěsta«.

Politolog Mlejnek: Změna rétoriky!

Zahraniční politika Slovenska bude podle politologa Josefa Mlejnka asi umírněnější, než byla před volbami. Robert Fico se totiž před hlasováním dost vyhraňoval proti NATO, Evropské unii či ruské válce na Ukrajině. Nebyl pro vyzbrojování Kyjeva. „Po usednutí do premiérského křesla bude muset nasadit pragmatičtější zahraniční politiku i kvůli koaličním partnerům,“ je přesvědčen Mlejnek s tím, že narušeny nijak nebudou vztahy s Českem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.