Kritický rok 2024: Co nás čeká? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kritický rok 2024: Co nás čeká?

Petr Fiala vs. Andrej Babiš
Petr Fiala vs. Andrej Babiš (Foto Blesk - Karel Kopáč)

Ekonomika země by se měla vzpamatovat a reálné mzdy konečně zase porostou. Naopak politické boje by se kvůli blížícím se volbám měly ještě vyostřit – a to i mezi koalicí. Odborníci Aha! přiblížili, jaký podle nich bude rok 2024.

Inflace se sníží

„ V letošním roce bychom konečně měli porazit inflaci, která nás tady v minulých letech výrazně trápila,“ řekl Aha! optimisticky ekonom Štěpán Křeček. Právě inflace trápila Česko mnohem víc než jiné země Evropské unie. „Jsme druhá energeticky nejnáročnější země EU. Kvůli tomu jsme inflační epizodu odnesli hůře než jiné země,“ vysvětloval ekonom. Zatímco ještě v září roku 2022 byla inflace v zemi na 18 procentech, loni v listopadu to bylo 7,3 procenta. Ekonomové očekávají, že by ale měla klesnout ke dvěma procentům, což je cíl centrální banky.

Troje volby

Češi se musí připravit na další volební kampaně. Těch bude v zemi rovnou několik. Zatímco v červnu budou voliči vybírat členy Evropského parlamentu, v září budou volit své zastupitele v krajích a také do třetiny Senátu. To zároveň bude předvoj voleb do Sněmovny, kde už mají poslanci více než polovinu volebního období za sebou. „Nedá se tak očekávat zásadní změna zákonů pro Česko,“ sdělil Aha! politolog Lukáš Jelínek. „Každá strana si začne hlídat především svoje vlastní voliče a bude myslet na to, aby si je nerozhněvala,“ dodal.

Rozkol v koalici

S blížícími se volbami dojde i k rozklížení koaličního tábora. Alespoň si to myslí politolog Jelínek, podle kterého evropské volby vyvolají napětí mezi euroskeptiky a eurooptimisty v koalici. „Ti jsou na jedné kandidátce SPOLU. A jejich poselství do voleb tak bude nemastné. Toho se snaží využít už Starostové, kteří tlačí euro a mohou tak přebrat lidovecké voliče,“ říká Jelínek.

V krajských volbách by zas měly být bojůvky mezi stranami na regionální úrovni. „Přivodí to celou řadu politických konfliktů nebo sporných situací,“ dodává Jelínek, podle kterého má naopak nejvíc do voleb našlápnuto opoziční hnutí ANO. Jelínek ale neočekává, že by mohlo ještě dál v průzkumech růst. Naopak si spíš budou voliče přebírat vládní strany mezi sebou.

Reálné mzdy se zvýší

„Nejdůležitější zpráva je, že po dvou letech konečně porostou nominální mzdy,“ řekl Aha! ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Dominik Stroukal. Podle něj má Česko stále dostatečně nízkou nezaměstnanost na to, aby byl tlak na vyšší mzdy. Inflace má zároveň klesat, čímž by měly konečně růst i reálné mzdy. „Dá se očekávat, že růst bude rychlejší v soukromém sektoru než v tom veřejném,“ dodal Stroukal.

Naopak ekonom Lukáš Kovanda očekává, že peníze »požere« vládní konsolidační balíček a zvyšující se ceny elektřiny. „Dojde k navýšení reálné mzdy o 3,5%. Balíček ale sebere průměrně vydělávající domácnosti 3,5% z její hrubé mzdy. Rodiny tak ročně ztratí zhruba 36 tisíc korun,“ míní Kovanda. S takto černým scénářem ale Stroukal nesouhlasí. „I po započtení vlivu konsolidačního balíčku lidem zůstane víc peněz,“ míní.

Zlepšení ekonomiky

Ekonom Stroukal očekává, že by ke konci roku mohly spadnout úrokové sazby ke čtyřem procentům, zatímco dnes banky nabízejí hypotéky s úrokovou sazbou v průměru 6,02 procenta. „To není extrémně dobrá zpráva pro někoho, kdo si chce pořídit levnější bydlení, z toho nejhoršího bychom ale měli být venku,“ vysvětlil ekonom. Ten také tipuje, že česká ekonomika začne konečně růst a dostane se zpátky na úroveň před pandemií covidu. Tuzemská ekonomika byla na hraně recese a jako jediná z celé unie nedosáhla na úroveň HDP z konce roku 2019.

Přečtěte si
Eva HÁDĚ
4. 1. 2024 • 04:59

Cert je vzal, zadarmo drahy

ELLA Průšová
3. 1. 2024 • 18:41

Samozřejmě, nic, ten zloděj si z nás dělá srandu, zlevnění je 5 haléřů? ! Co si to ten zmetek dovoluje, proč mu už někdo tu jeho prolhanou, křivou hu-bu už někdo nerozbije! Takovej syčák!!!

hejhej
3. 1. 2024 • 16:00

Co nás čeká ? S touto neschopnou vládnou nic dobrého.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.