Lepší situace, než se čekala: Vyhrálo Česko boj s inflací? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Lepší situace, než se čekala: Vyhrálo Česko boj s inflací?

Česká ekonomika oslabuje
Česká ekonomika oslabuje (Grafika e15)

Inflace v Česku v prosinci klesla víc, než trh očekával. V posledním měsíci roku 2023 byla podle dat Českého statistického úřadu 6,9 %. Celoroční průměr tempa zdražování pak byl 10,7 %. Jsou bolestivé roky u konce?

Za poklesem růstu spotřebitelských cen je podle statistiků především konec zdražování potravin. Meziročně potraviny zdražovaly méně než v prosinci 2022, nebo dokonce zlevnily – třeba mléko, sýry či vejce. Naopak nejvíce si lidé připlatili za bydlení. Tady oproti poslednímu měsíci předloňského roku skočily ceny o 7,3 procenta, vodné o 16,3 procenta, stočné šlo nahoru o bezmála 27 procent. A elektřina? U té to bylo o 142,4 procenta! Naopak zlevnil plyn a dolů šly i ceny tuhých paliv.

Poslední vysoká?

Nárůst u elektřiny ovlivnil úsporný tarif zavedený před koncem roku 2022. Na to upozorňuje i hlavní ekonom BHS a poradce premiéra Štěpán Křeček. „Rok 2024 přinese další zlepšení. V jeho rámci se inflace přiblíží ke svému cíli (okolo 2 procent – pozn. red.), což umožní další snižování úrokových sazeb a růst reálných mezd zaměstnanců,“ sdělil.

Optimisticky vidí situaci i koordinátor Národní rozpočtové rady vlády David Havlíček. „Prosincová inflace je poslední vysokou inflací v důsledku energetické krize. Jedná se o pozitivní zprávu pro firmy i pro občany,” uvedl.

Dva bolavé roky

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek upozorňuje, že otazníkem zůstává rozsah lednového přeceňování, které ukáže, jak změnila či nezměnila inflační očekávání. „Téměř jisté je, že inflace konečně klesne pod tempo růstu mezd a reálná životní úroveň se opět začne zvyšovat. Nicméně ztráty, která inflace v posledních dvou letech způsobila, jsou značné,“ podotkl.

Kritika od opozice

Podle šéfky poslaneckého klubu hnutí ANO a také exministryně financí Aleny Schillerové (59) si budou lidé poslední dva roky pamatovat jako dobu největšího zdražování a ztráty úspor. „Společně s předloňskou inflací, která byla 15,1 procenta, tak musíme konstatovat, že za dva roky Fialovy vlády došlo ke zdražení všeho o více než jednu čtvrtinu,“ řekla Schillerová. Podle ní současná vláda inflaci aktivně podporovala třeba tím, že nezastropovala ceny energií u výrobců. Letos podle Schillerové k vyšší inflaci přispěje zdražení vody, tepla, či energií.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.