Změny v roce 2024: Lepší péče u lékařů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Změny v roce 2024: Lepší péče u lékařů

ilustrační foto
ilustrační foto (Kredit: Česká televize)

Už žádné výpadky léků a větší přehled o jejich stavech. To je jen jedna ze změn ve zdravotnictví, která by měla ulehčit Čechům život. A revoluce se chystá také u přijímaček na školy, které půjde podávat on-line, a žáci si budou určovat střední školu podle priorit.

Zdravotnictví

Větší dostupnost léků

Zmatky kolem léků zažívaly české domácnosti více než rok. V mnohých lékárnách chyběl penicilin i další důležité medikamenty. Tomu by nově měla pomoct novela, která má zajistit dostupnost těch nejdůležitějších z nich. Velkou kritiku schytával celý poslední rok ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63, TOP 09). Penicilin, sirupy proti horečce, ale i přípravky na průjem v lékárnách chyběly a zoufalí pacienti museli objíždět apotéky, než našli, co potřebovali. Válkův rezort tak přišel s novelou zákona, která by měla zajistit jejich dostupnost.

Hlavní změnou je povinnost dodavatelů zajistit dodávky léčiv ještě jeden až dva měsíce po nahlášení přerušení nebo ukončení dodávek léků. Distributoři navíc budou muset poskytovat informace o svých aktuálních skladových zásobách přípravků s omezenou dostupností. Stav budou hlásit také lékárny, díky čemuž by měl rezort vědět, jaké množství daného léku je k dispozici jak ve skladech, tak na pultech. Ministerstvo pak bude rozhodovat, jaké léky je potřeba hlídat. Distributoři navíc nebudou smět zvýhodňovat partnerské lékárny. Ministerstvo uvádí, že v praxi by se změny měly projevit v první polovině roku.

Aplikace pro pacienty

Vzniknout by též měl online systém či aplikace, kde by mohli sami pacienti vidět zásoby léčiv s omezenou dostupností v každé lékárně. Podle toho se pak budou moct rozhodovat, kam se pro přípravek vydají.

Peníze pro lékaře

Začátkem prosince začal celonárodní protest zejména mladých lékařů, kteří vypověděli přesčasové hodiny práce. To nakonec vyústilo v dohodu s premiérem Petrem Fialou (59, ODS), který zdravotníkům slíbil dodatečných 9,8 miliardy korun navíc na platy. Lékaři po absolvování lékařské fakulty dostanou přidáno 5000 Kč měsíčně. Po zkoušce po kmeni dostanou 8000 navíc a po atestaci pak 15 000 korun. Lékařům se také povedlo dosáhnout změny novely, podle které měli původně možnost pracovat až 832 hodin přesčasů. Po kritice se to nakonec vrátilo na povolených 416 hodin s maximální délkou služby 24 hodin v kuse, kdy 12 hodin je klasická služba a 12 hodin jsou přesčasy. Po nich musí následovat minimálně 22 hodin volna.

Školství

Přijímačky budou online

Po loňských zmatcích, kdy rodiče a jejich děti zoufale hledali místa na středních školách, by mělo letos přijít zjednodušení. Přihlášky se nově budou posílat přes internet a žáci budou moct podávat rovnou tři. Značné obavy a stres loni způsobil zastaralý způsob podávání papírových přihlášek na střední školy. Rodiny tak ještě několik týdnů po přijímačkách nevěděly, zda se jejich dítě na nějakou školu vůbec dostalo. To by se mělo změnit letos. Přihlášky se digitalizují a bude je možné podat třemi způsoby – elektronicky prostřednictvím datové schránky či za využití elektronického podpisu, dále je vyplnit v počítači a podpis poslat poštou nebo, tak jako v předchozích letech, dodat přihlášky v papírové formě. „Nově lze podat až tři přihlášky (nyní jsou dvě – pozn. red.), přičemž navíc budou dvě na talentovky,“ vysvětlil jeden z předkladatelů novely poslanec Jan Berki (42, STAN). Zůstane možnost psát testy ve dvou termínech státních přijímacích zkoušek a v potaz se bude brát lepší výsledek.

Ředitelé budou určovat výši mzdy: Zvýšení platu učitelů

Učitelé by na základních a středních školách měli dostávat 130 procent průměrné hrubé mzdy. Na zvýšení platů ministerstvo školství vyčlenilo 8,5 miliardy. Kritici ale upozorňují na to, že na vyšší mzdu nemusí dosáhnout každý z nich. Zvýšení platů učitelů se dostalo minulý rok přímo do novely zákona o pedagogických pracovnících. Místo toho, aby se mzdy navýšily v tabulkových platech, dostanou ředitelé peníze v bonusech, které následně mohou rozdávat podle vlastního uvážení. Očekává se tak, že část učitelů nedostane slíbených 130 procent průměrné mzdy.

Sněmovna zákonem zaručila mzdu ve výši 130 procent průměru jen učitelům.

„Osobně si myslím, že je docela správné navyšovat ty netarifní částky a složky mzdy, aby mohli ředitelé dobře rozlišit výkon učitelů a třeba složitost jejich práce,“ obhajoval bonusy před tarify pro Blesk ministr školství Mikuláš Bek (59, STAN). Podle něj by si měli učitelé v průměru přilepšit o 2500 korun. Suma na platy bude dle ministra odpovídat navýšení na 130 procent průměrné mzdy. Při výpočtu se vycházelo z částek z roku 2022. Tehdy byla průměrná mzda 40 353 Kč, v regionálním školství to bylo 48 200 Kč.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.