Konec covidové Tečky v mobilech! Nastupuje EZKarta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Konec covidové Tečky v mobilech! Nastupuje EZKarta

EZ karta
EZ karta (Foto ara)

Velký den pro digitalizaci zdravotnictví. To by mělo znamenat spuštění mobilní aplikace EZKarta, která nahradí stávající Tečku. Ta lidem nabídne přehled jejich očkování po 1. lednu 2023.

Zatímco Tečka sloužila jen pro potvrzení covidových certifikátů, nová aplikace už bude mít funkcí víc. Každý, kdo má Tečku v telefonu, si ji může aktualizovat na EZKartu. Ostatní lidé si ji pak mohou do svých telefonů stáhnout zdarma. Do aplikace se přihlásí pomocí tzv. Národní identitní autority, tedy přes eObčanku, bankovní identitu nebo pomocí mobilního klíče eGovernmentu. Ministerstvo zdravotnictví ale předem varovalo, že pokud by se najednou přihlašoval větší počet lidí, aplikace uživatele požádá, aby z ní na chvíli odešel a zkusili se přihlásit později.

Přehled vpichů

Jakmile se uživatel do aplikace přihlásí, měl by vidět všechna svá očkování po 1. lednu 2023 s výjimkou těch proti covidu, která jsou k dohledání i před tímto datem. Redaktor Aha! už aplikaci zkoušel a přehled svých očkování v aplikaci našel. V budoucnu se pak každé nové očkování lidem zobrazí hned ve chvíli, co jej očkující lékař zadá do centrální evidence. Pokud by pacient chtěl, lékař může zpětně zadat i jeho dřívější očkování do evidence a uživatel je pak uvidí v aplikaci. Uživatelé navíc mohou vidět v aplikaci přesné informace, kdy se nechali naočkovat či jakou vakcínou. „Elektronizace zdravotnictví je jednou z mých priorit. A spuštěná EZKarta je jednou z vlajkových lodí,“ řekl včera ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63, TOP 09).

Dětská očkování

Na jedné EZKartě může být i více lidí. Děti a další tzv. spřažené osoby by se rodičům a jejich rodinným příslušníkům měly v aplikaci zobrazovat automaticky. Své digitální očkovací průkazky pak mohou lidé sdílet se svým lékařem pomocí PDF souboru, který najdou u konkrétního očkování. Zavedení digitální služby však neznamená konec klasických očkovacích průkazů. Ty budou nadále platit, protože je stále nařizuje zákon. Do budoucna by se ale funkce aplikace EZKarty měly rozšířit.

Budoucnost aplikace

Ještě letos by se tak v ní mohla objevit třeba mapa špitálů a dalších nemocničních zařízení nebo přehled důležitých odkazů související se zdravotnictvím. Tak jako tak spuštěním EZKarty končí aplikace Tečka. „Chtěl bych poděkovat lidem, kteří spustili Tečku. Nastartovali povědomí občana, že může mít v mobilu částečně informace o svém zdravotním stavu,“ uvedl Válek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.