Krize ve zdravotnictví odvrácena: Vláda podepsala dohodu s lékaři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Krize ve zdravotnictví odvrácena: Vláda podepsala dohodu s lékaři!

V nemocnicích hrozí uzavření celých oddělení!
V nemocnicích hrozí uzavření celých oddělení! (Nemocnice Písek/Nemocnice Na Františku)

Nemocnice by měly v prosinci fungovat standardně. Zástupci zdravotníků, vlády a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) včera podepsali dohodu, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Platy by jim měly vzrůst o 5 až 15 tisíc korun.

Po táhlých diskuzích a nejistotě, zdali zdravotní péče bude v Česku normálně fungovat, se včera oficiálně uzavřel kompromis – lékaři a další zdravotníci dostanou o 9,8 miliardy korun navíc. Dohodu podepsali premiér Petr Fiala (59, ODS), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63 TOP 09) šéf VZP Zdeněk Kabátek (53) a zástupci lékařů, mj. místopředseda České lékařské komory Jan Přáda (33), který se postavil do čela protestu. Po podpisu kolegy v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. „Samozřejmě se z obou táborů ozývají názory, že jedna či druhá strana udělala ústupek, který nebyl nutný,“ doplnil s tím, že všechny strany musely v něčem ustoupit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.