Řidiči sanitek s pacienty najezdí až 40 tisíc km za rok: Cvičili »zdravotní kamioňáky« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Řidiči sanitek s pacienty najezdí až 40 tisíc km za rok: Cvičili »zdravotní kamioňáky«

Řidič Pavel Hanus si den na cvičebním polygonu užil.
Řidič Pavel Hanus si den na cvičebním polygonu užil. (Foto Aha! – Michal Charbulák )

Mnozí jim říkají zdravotní kamioňáci. Řidiči převozových sanitek najezdí desetitisíce kilometrů, stále s pacienty na palubě, nemají ale přitom žádný speciální výcvik! Ti z Krnovské nemocnice si ho jako první v Česku vyzkoušeli.

Šoféři převozových sanitek jednoho pacienta vyloží, dalšího naloží. Za rok jeden najezdí až 40 tisíc kilometrů! „Nikdy nevíte, co se může na silnici stát,“ říká Pavel Hanus, šofér krnovské nemocnice, který s šesti kolegy absolvoval výcvik na polygonu Libros v Ostravě. Na rozdíl od řidičů záchranky nebyli dosud muži z převozových sanitek nijak cvičeni. Teď si zkusili brzdění na vodě, zvládání smyku a průjezd kluzkou zatáčkou. „Řídím rád, těšil jsem se. První jízda byla adrenalin, jinak super, tedy až na jedno přetočení při smyku, moc jsem přidal rychlost,“ popsal Hanus.

V ostrém provozu se potkal se situací, kdy ze sebe musel dostat to nejlepší. „V devadesátce mi auto z vedlejší silnice nedalo přednost. Musím říct, že vyhýbací manévr jsem zvládl velmi dobře, pacienti, které jsem vezl, mi tleskali,“ usmál se řidič. Při nácviku všech disciplín se s kolegy ujal řízení, ale také si všichni zkusili i roli ležících převážených pacientů. „Konkrétní radu, jak nevyklopit pacienta, nemám. Základ je myslet na to, že v autě nejste sami, že někoho vezete. Já řídím vždy tak, jako bych vezl sebe nebo své rodiče,“ uzavřel Pavel Hanus.

Šoféři si zkusili i roli ležících převážených pacientů. Přidal se i hejtman Jan Krkoška.

Sněžení? Ideální!

Takřka jako na objednávku zasypával polygon při cvičení řidičů z krnovského špitálu sníh. „Podmínky v zimě, které u nás na Bruntálsku máme, jsou velmi těžké, proto jsem moc rád, že se naši řidiči, ač jistě skvělí, mohou zdokonalit a vidět situace na silnici z jiné perspektivy,“ řekl ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec.

Hejtman: Chci to pro všechny!

Jako ležící pacient se nechal svézt během nácviku i moravskoslezský hejtman Jan Krkoška. „Ležet v sanitce když šla do smyku, byl trochu šok. „Na setkání s řediteli krajských nemocnic na ně budu apelovat, ať podobným nácvikem projdou všichni jejich řidiči. Jde přece o bezpečí pacientů a také jejich životy,“ přislíbil.



Přečtěte si
yarda
5. 12. 2023 • 11:33

...Jako ležící pacient se nechal svézt během nácviku i moravskoslezský hejtman Jan Krkoška....
Před takovým hejtmanem klobouk dolů.

BTW: Jaký řidičák případně další doklady potřebují řidiči záchranek a převozních sanitek?

Celebrity-chachacha
5. 12. 2023 • 09:30

V dojčlandu ,řidič sanitky 100 éček za hodinu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.