Protest lékařů trvá: Jak je to s omezením péče? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Protest lékařů trvá: Jak je to s omezením péče?

Thomayerova nemocnice v Praze včera hlásila omezený provoz.
Thomayerova nemocnice v Praze včera hlásila omezený provoz. (Foto Aha! – Martin Přibyl, Reflex/Z. Pecák)

Protest lékařů a tedy výpovědi přesčasů trvají. Ale šéf Sekce mladých lékařů Jan Přáda (33) vyzval své kolegy, aby péči teď o víkendu zajistili. Jaká je tedy teď situace, která by se dala přirovnat k princezně Koloběžce, obutá-neobutá?

Podle Přády lékaři zahájili práci tak, jak bylo rozepsáno, tedy na 40 hodin týdně. „Víkendový provoz je tak jako tak bez plánovaných výkonů a operací, to znamená, že je zajištěný. Je tam ale potřeba, aby ve víkendovém provozu nebyl celý prosinec,“ přiblížil pro Český Rozhlas. A šéf mladých lékařů zopakoval, že protest bude trvat, dokud nebude na papíře dohoda, kterou uzavřel s premiérem Petrem Fialou (59, ODS) o navýšení financí na platy o skoro 10 miliard korun i to, jak se peníze navíc k lékařům dostanou.

Někde už lékaři výpovědi z přesčasů stáhli, třeba část doktorů ze severu Moravy. Naopak na Zlínsku, Pardubicku nebo jihu Moravy zatím vyčkávají. Nemocnice po Česku pak včera hlásily, že doufají v návrat do normálního provozu ke konci příštího týdne. Zatím někde fungují v omezeném provozu, to byl případ i v Praze. „Stále zůstáváme v omezeném režimu u neakutní a dlouhodobě plánované péče v naší nemocnici, a to minimálně do doby, než dojde k písemnému dojednání uvedené dohody v příštím týdnu,“ sdělil ČTK mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Sulek. Ale třeba v Plzeňském a Karlovarském kraji hlásily provoz bez omezení.

Přečtěte si
horstfuxteleshop
2. 12. 2023 • 12:31

Správně, pokračovat, vydržet, ať se ty prachy vemou z rozpočtu obrany, stejně je nám k ničemu, když bude rusák chtít, tak si nás namaže na chleba, vidíme to na válce s Ukrajinou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.