Probíhá Světový antibiotický týden: Ztrácejí antibiotika účinek? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Probíhá Světový antibiotický týden: Ztrácejí antibiotika účinek?

ntibiotika dokážou vyřešit nemoci způsobené bakteriemi. Vždy se o jejich užívání poraďte s lékařem.
ntibiotika dokážou vyřešit nemoci způsobené bakteriemi. Vždy se o jejich užívání poraďte s lékařem. (shutterstock)

Zvýšit povědomí lidí o rizicích antibiotické léčby, to má za cíl právě probíhající týdenní kampaň. Nemocní na léčbu antibiotiky nereagují častěji, než dřív, přesto odborníci tvrdí, že ještě není tak zle, když se budou dodržovat určitá pravidla.

„Je chvályhodné, pokud se zaměřujete na prevenci před infekcemi a antibiotika jste nebrali již řadu let. To bohužel nezaručí, že se infikujete bakterií. Na antibiotika totiž není imunní jedinec, ale přímo samotné bakterie. A jejich odolnost se neustále zvyšuje. Důvod je prostý. Bakterie jsou živým organismem, který chce přežít. Dokonce jsou natolik chytré, že si rezistenci (odolnost) předávají mezi sebou,“ vysvětluje prof. MUDr. Helena Žemličková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika SZÚ a garantka Antibiotickarezistence.cz.

Některá onemocnění se bez antibiotik prostě vyléčit nedají. „Je velmi důležité léčbu nasadit v dostatečných dávkách a při jejím užívání dodržet předepsané intervaly mezi jednotlivými dávkami, které doporučil lékař,“ radí PharmDr. Ivana Lánová a dodává: „Někdy se stává, že se cítíme lépe a léčbu bychom rádi ukončili. Vždy je ale nutné ji dokončit. Některé bakterie totiž i přes pocit zlepšení stavu mohou v těle stále přežívat, což by mohlo vést k tomu, že se infekce navrátí. Právě takto lze vybudovat i antibiotickou rezistenci.“

Pravidla antibiotické léčby

• Užívejte jen ta antibiotika, která vám předepsal lékař

• Nevyžadujte po doktorovi za každou cenu antibiotika (například do zásoby, když jedete na delší dovolenou)

• Berte léky přesně podle instrukcí lékaře

• Neschovávejte si nedobrané pilulky pro příště

• Antibiotika neužívejte bez předchozí lékařské konzultace

Problém jménem rezistence

Antibiotická rezistence nastává, pokud se bakterie v průběhu času stávají odolnými a nereagují na léčbu, na kterou do té doby běžně reagovaly. „V důsledku antibiotické rezistence se antibiotická léčba stává neúčinnou a infekce je tak stále obtížnější nebo nemožné léčit,“ doplňuje Lánová.

Kukátko do historie

První účinnou látku pro antibiotickou léčbu objevil před 95 lety skotský vědec Alexander Fleming. Objev penicilinu způsobil revoluci ve zdravotnictví a pomohl úspěšně léčit životy nemocných, které ohrožovaly smrtící bakteriální infekce.

Víte, že...

...už nyní umírá v EU na bakteriální infekce, na které v současnosti dostupná léčba není účinná, asi 25 000 lidí ročně?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.