Finanční rádce pro rok 2024: Chyby v půjčkách! Jak nespadnout do past | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Finanční rádce pro rok 2024: Chyby v půjčkách! Jak nespadnout do past

.
(Atstock Productions / Shutterstock.com)

Vysály Vánoce vaši peněženku? Pokud uvažujete o půjčce, důkladně si promyslete, jestli ji skutečně potřebujete. A když jinou cestu opravdu nevidíte, dejte si pozor, ať neuděláte při jejím výběru některou z chyb.

1. CHYBA: Zajímá vás jen úrok

Nejlevnější půjčka nemusí být nejvýhodnější. Nikdy tak nevybírejte půjčku jen podle úroků. „Z výše úrokové sazby nemusíte vůbec vyčíst, kolik peněz skutečně za zapůjčené peníze zaplatíte. Zdánlivě výhodný úrok totiž může být vykoupený různými poplatky, ať už za předčasné splacení nebo odklad splátky,“ objasňuje Petr Jermář, specialista portálu Banky.cz.

2. CHYBA: Podceňujete RPSN

Půjčka není jen o vrácení půjčených peněz. Kromě úroku platíte i další poplatky. Kolik vás bude půjčka v důsledku stát, zjistíte z RPSN (roční procentní sazba nákladů). Jde o komplexní údaj, takže vypovídá o celkových nákladech na půjčku, včetně poplatků za čerpání půjčky, zpracování žádosti o půjčku nebo za vedení účtu k úvěru. „Čím je RPSN nižší, tím je vlastně půjčka levnější,“ říká Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz.

3. CHYBA: Nezohledníte flexibilitu

Cena půjčky rozhodně není tím jediným, o co byste se měli zajímat. „Důležitá je i flexibilita půjčky, tedy možnost zacházet s úvěrem podle aktuální situace,“ radí finanční specialista Jermář. Flexibilní půjčka například umožňuje snížit nebo zvýšit splátky a po určitém období zase výši splátek upravit na základě momentální finanční situace.

4. CHYBA: Neptáte se na sankce za předčasné splacení

Důležitá je i znalost sankce za předčasné splacení půjčky. „Poskytovatelé mohou ze zákona požadovat úhradu nákladů spojených s ukončením půjčky a sankce stanovené zákonem (max. 1 % ze zbývající částky dluhu u půjček s dobou splatnosti delší než 1 rok a 0,5 % u půjček se zbývající dobou splatnosti kratší než rok). I tak se však sankce mohou vyšplhat na desítky tisíc korun,“ upřesňuje Jermář.

5. CHYBA: Nečtete smluvní podmínky

Před podpisem smlouvy o půjčce si důkladně pročtěte smluvní podmínky. Zaměřte se především na výši sankcí za prodlení a další penalizace. Dobré je si také projít recenze ostatních klientů. V případě, že je smlouva nesrozumitelná, není od věci poohlédnout se po jiném poskytovateli.

Rada: Pozor na mikropůjčky

Především malé půjčky často vypadají přátelsky. „Opak je ale pravdou, tzv. mikropůjčky jsou zatíženy extrémním úrokem, a jde často o ty nejdražší půjčky vůbec. Počítají totiž s tím, že nebudete schopni zaplatit pokaždé správně a mají na to nastavené pěkně tučné poplatky,“ varuje Lukáš Kaňok. Snadno se tak může stát, že místo pár tisíc korun splácíte několikanásobek.

Přečtěte si
Uživatel_5402054
6. 2. 2024 • 12:47

Nás stály Vánoce sice taky hodně peněz, ale rozhodně ne tolik, abychom museli teď šetřit a koukat na každou korunu. každý měsíc nám přijde výplata a navíc se můžeme spolehnout na investice s měsíční splátkou přes http­s://ww­w.ju­lu.cz­/inves­tment-offer/ a poctivost lidí, že budou svůj závazek včas plnit, takže dostaneme včas i my své peníze zpátky a ještě víc.

XYZ3
2. 1. 2024 • 06:46

Jak nespadnout do past...nešlo by to opravit?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.