Kvůli vysoké inflaci klesaly reálné příjmy: Nedostatek pociťovalo 6 % Čechů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kvůli vysoké inflaci klesaly reálné příjmy: Nedostatek pociťovalo 6 % Čechů!

Nákup v Česku
Nákup v Česku  (Archiv Blesku)

I když se příjmy domácností loni zvyšovaly a v průměru na osobu dosáhly 259 900 Kč, reálně naopak klesly a přibylo i lidí v materiálním nedostatku. Vyplývá to z dat statistiků. Dobrou zprávou ale je, že ubylo lidí pod hranicí chudoby.

V minulém roce stejně jako předloni klesaly v České republice reálné příjmy. Platy a mzdy lidem sice rostly, ale požírala je vysoká inflace. V reálu se tak lidé měli hůř. A zdražování v minulých letech se projevilo i v materiálním nedostatku domácností.

Pětina bez dovči

Počet těch, kteří si nemohli dovolit alespoň pět z třinácti měřených produktů a služeb (viz box Co je materiální nedostatek), vzrostl z předloňských 4,8 % na 6,3 %. A plných 30 % domácností si loni nemohlo dovolit nahradit opotřebovaný nábytek novým. Každá pátá pak nemohla vyrazit na týden na dovolenou s celou rodinou nebo zaplatit neočekávaný výdaj ve výši 14 100 korun a víc. Vzrostl i počet lidí, kterým nevystačilo na dostatečné vytápění nebo konzumaci masa alespoň obden.

Pomohl příspěvek

Klesl naopak počet lidí pod hranicí příjmové chudoby. Ta v minulém roce představovala příjem pod 16 774 korun na jednotlivce a 21 806 korun pro samotného rodiče s dítětem do 13 let věku. Pod touto hranicí muselo v roce 2023 fungovat skoro každý desátý Čech. Oproti roku 2022 to ale bylo i tak o 40 tisíc lidí méně. Za úbytkem je podle statistiků hlavně jednorázový příspěvek 5 tisíc korun na dítě.

Jednání vlády 7. 2. 2024: Petr Fiala

Lépe až příští rok

Pád reálných mezd má však podle předsedy vlády Petra Fialy (59, ODS) skončit letos díky nízké inflaci. „Mzdy by měly růst o pět až deset procent,“ řekl Právu. Lednová inflace byla 2,3 %. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda však nedávno upozornil, že reálné mzdy porostou tak o 3 %. „Požere je dopad konsolidačního balíčku, navýšení daní, odvodů, takže lidé navýšení reálných mezd v letošním roce moc nezaznamenají ve svých peněženkách. Spíše až v tom roce příštím,“ míní.

Co je příjmová chudoba

V té se člověk ocitne, pokud pobírá méně než 60 % mediánu mezd. Na rozdíl od průměrné mzdy, je medián mezd určen jako střední hodnota. Polovina lidí bere peněz více a druhá polovina méně. V roce 2023 činil 37 492 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.