Inflace je nejnižší za dva roky: Blýskání na lepší časy?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Inflace je nejnižší za dva roky: Blýskání na lepší časy?!

Stále to není úplně ono, ale lidé za nákupy přece jen ušetří.
Stále to není úplně ono, ale lidé za nákupy přece jen ušetří. (Profimedia.cz/Blesk: Jiří Koťátko)

Vysoká inflace je, zdá se, pryč. Lednová cifra 2,3 procenta vlila optimismus do žil některým ekonomům i politikům. Premiér Petr Fiala (59, ODS) dokonce mluvil o konci nejistoty a stresu ze zdražování. Ale třeba guvernér centrální banky (ČNB) Aleš Michl (46) i přes radost upozorňuje, že rizika zůstávají.

Zpomalení meziročního růstu spotřebitelských cen z prosincových 6,9 na lednových 2,3 procenta znamená, že inflace je nejnižší od předloňského března. A nejen to, také se vrátila do tolerančního pásma ČNB a přiblížila se významně k 2% cíli centrální banky. „Tento vývoj byl ovlivněn především cenami bydlení a potravin a rovněž vyšší srovnávací základnou v loňském roce,“ uvedla Pavla Šedivá, šéfka oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu. Meziměsíčně ceny v lednu vzrostly o 1,5 procenta.

Je to naděje

„Je to skutečně dobrá zpráva... Nízká inflace také znamená, že se letos zlevní úvěry, to pomůže opět lidem, firmám a celé ekonomice. Končí nejistota z budoucnosti a končí tak dvouletý stres ze zdražování, kterému byli vystaveni lidé i firmy,“ uvedl Fiala s tím, že ke zlepšení situace přispěla i vláda. A to ozdravením veřejných financí, přijetím konsolidačního balíčku a také tlakem na výrobce i prodejce, aby snižovali ceny.

JAK SE MĚNILY CENY V KORUNÁCH

„Tato čísla jsou skutečně nadějí pro celý letošní rok a občané mají reálný důkaz, že se situace zlepšuje,“ dodal premiér. Podle šéfky sněmovního klubu ANO Aleny Schillerové (59) ale inflace neklesla kvůli krokům vlády. „Všude tam, kde vláda jakkoliv daňově zasáhla, ať už v oblasti bydlení, vody, hromadné dopravy, energetiky, tepla nebo služeb, došlo i letos k dalšímu zdražování, a to samozřejmě z extrémní prosincové základny,“ uvedla na sociální síti X.

Vyšší sazby

Radost z lednových čísel měl guvernér ČNB Michl. Ten připomněl, že obměněná bankovní rada pod jeho vedením začala svou práci předloni v červenci, kdy byla inflace 17,5 procenta. „Změnili jsme strategii měnové politiky. A podařilo se inflaci podstatně snížit. Obnovili jsme cenovou stabilitu, což je náš zákonný mandát,“ uvedl na síti X. Jenže také dodal, že bankovní rada zůstane dál jestřábem.

„Jádrová inflace je stále vysoká. Oslabování koruny je proinflační riziko. Deficit veřejných financí je proinflační riziko. To jsou argumenty, proč úrokové sazby snižovat opatrně a proč proces snižování sazeb můžeme kdykoliv zastavit,“ varoval guvernér s tím, že očekává sazby na vyšší úrovni, než na jaké byli lidé zvyklí posledních více než 10 let. Právě od základní úrokové sazby – ta je nyní 6,25 procenta – se odvíjí třeba zlevňování nebo zdražování hypoték.

Přečtěte si
AHel
3. 4. 2024 • 15:11

Jo to může napsat jen debil, který nechodí do obchodu...já zase v Bille tvaroh za 42,91, fakt se blízká na lepší časy.....idioti.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.