Hrůzná zpráva kontrolorů: Česko se nejrychleji zadlužuje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Hrůzná zpráva kontrolorů: Česko se nejrychleji zadlužuje

.
(Foto Aha! – M. Protivanský, ara)

Česko bylo loni nejrychleji se zadlužující zemí v Evropské unii. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Loňská inflace byla podle statistik pak pátá nejvyšší v EU a pokles reálných mezd dokonce nejvyšší od vzniku ČR.

Česko bylo podle úřadu nejrychleji se zadlužující zemí Unie i přesto, že má dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost ze všech členských zemí. Za poslední 4 roky růst nezbytných výdajů převyšoval o 26 % růst příjmů. Podle NKÚ za touto pochmurnou statistikou stojí zejména rostoucí výdaje na důchody.

Prezident Petr Pavel (61) minulý týden podepsal vládní reformu, která má penze od října učinit udržitelnějšími. Ve Sněmovně rovněž čeká na schválení konsolidační balíček, který má podle vlády stabilizovat veřejné finance. „Tempo zadlužování je za současného nastavení obtížně udržitelné i s ohledem na budoucí výzvy, jako je stárnutí populace,“ reagovalo ministerstvo financí.

Přečtěte si
hejhej
8. 10. 2023 • 16:01

Česko má neschopného premiéra ,neschopnou vládu a nejhloupějšího ministra financí - protojsme tam, kde jsme.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.