Fiala vs. Babiš: Válka v přímém přenosu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Fiala vs. Babiš: Válka v přímém přenosu!

Fiala a Babiš se střetli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News (4.6.2023)
Fiala a Babiš se střetli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News (4.6.2023) (CNN Prima NEWS / Partie Terezie Tománkové)

Střet dvou světů. Tak lze pospat včerejší duel mezi premiérem Petrem Fialou (58, ODS) a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem (68). Oba si navzájem vyčítali, kdo z nich může za současnou drahotu či zadlužení státu. Nejčastěji padal od obou výraz LEŽ!

Předsedové ODS a hnutí ANO se před diskusí v TV prima setkali už v pátek na Hradě, kam si je k jednomu stolu pozval prezident Petr Pavel (61). „Nepoprali jsme se. Jsem rád, že jednání proběhlo ve věcné atmosféře, že byla ochota naslouchat a hledat společně cesty. A věřím, že v tom budeme pokračovat,“ zhodnotila před víkendem hlava státu setkání. Včera to ale dopadlo jinak. Ve více než hodinové diskuse si oba politici skákali do řeči, okřikovali se, vzájemně se osočovali a obviňovali z lhaní, válčili. Kde byly největší střety?

1) Vysoká inflace a úspory

Babiš i Fiala se navzájem obviňovali, že právě ten druhý může za vysokou inflaci a drahotu. Šéf ANO to vyšperkoval tvrzením, že vláda nemá ráda lidi. „Pan předseda ODS lže o tom, že nám hrozí bankrot a on to říká zákeřně, aby vzal lidem peníze,“ zaútočil Babiš. V ten moment se strhla mela. „Naše babičky říkávaly, kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe. Mně to připadá úplně nehorázné,“ zareagoval Fiala. V ten moment si oba začali skákat do řeči a dohodovat se, kdo lže více. Politici se nemohli shodnout ani v řešení energetické krize, či kde má stát šetřit. Panovala někde v diskusi shoda? Ano, u tématu zrušení superhrubé mzdy. Tu totiž obě strany spolu zrušily a ve studiu se každý poplácal po rameni, že to byl dobrý krok.

2) Důchodová reforma

Další ostrá hádka přišla u důchodů. „To, co dělá Jurečka, je, že bere peníze důchodcům a chce jenom delší odchod do důchodu,“ hřímal expředseda vlády nad vládní reformou penzí. To Fiala vyvracel s tím, že šéf ANO nemluví pravdu. „Pan předseda mluvil o tom, že já lžu. Já nelžu. Vy lžete kontinuálně ráno, na oběd a večer,“ pustil se vzápětí Babiš do premiéra. Ten mu to hned vrátil. „Pan předseda Babiš mluví nepochybně o sobě, že lže ráno, v poledne i večer,“ zareagoval šéf ODS. „Možná zná (Fiala – pozn. red.) tu pohádku o Pinocchiovi, protože má takovýhle dlouhý nos. Protože lže,“ dodal předseda hnutí.

3) Obranná smlouva s USA

Rozruch způsobila také obranná smlouva s Američany. Tu totiž v květnu podepsala ministryně obrany Jana Černochová (59, ODS). Teď o ní bude rozhodovat Parlament. Podle premiéra je dokument pro Česko důležitý už kvůli aktuální ruské agresi na Ukrajině. „Pomohlo by, kdyby ANO hlasovalo pro smlouvu, protože by to omezilo prostor pro vytváření ruských dezinformačních kampaní,“ je přesvědčen Fiala. Hnutí ale nad zvednutím ruky váhá. „Vláda nám napřed musí zodpovědět otázky, které ANO ke smlouvě má a které se týkají případného pobytu amerických vojáků v Česku,“ řekl předseda.

4) Evropské volby

Podle Fialy stále není dohodnuto, jestli bude ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidovat v evropských volbách spolu. Ty se mají konat příští rok v červnu. Účastnit těchto voleb se chtěl Babiš. „Zvažoval jsem kandidovat do evropských voleb, jako lídr. Kandidovat ale nebudu a o tom, kdo to bude, rozhodne hnutí,“ vysvětlil předseda. Podle něho by Fiala měl opustit premiérský post a přesunout se do centra Evropské unie. „Pan premiér by byl skvělý eurokomisař,“ myslí si Babiš. „O tom, kdo bude premiérem této země, rozhodují voliči. Ne vy, pane Babiši, a ti rozhodli,“ odpálil ho předseda ODS.

5) Pomoc Ukrajině

Bez hádky nebylo ani téma pomoci Ukrajině. Šéf ANO se dožadoval, aby vláda zveřejnila částku, jakou se dosud pomohlo Kyjevu. „Nechť konečně řeknou, kolik nás stáli uprchlíci a kolik nás stáli zbraně,“ hřímal Babiš a opakoval, že stát na Čechy kašle. „Ukrajinskou kartu tu vůbec nevytahujte, to je opravdu odporný populismus a myslím si, že ani vy to nemáte zapotřebí,“ zpražil ho Fiala. Ten vysvětlil, že částku pravidelně zveřejňuje ministerstvo financí a bude to do 40 miliard. „Já jsem pomáhal Ukrajincům, sám, za svoje peníze, já jsem zachránil 1000 Čečenců,“ prohlásil šéf ANO, který se hned vzápětí opravil, že myslel Volyňské Čechy.



Přečtěte si
hejhej
6. 6. 2023 • 08:52

AHel: Výborně napsáno
Fala je patolízal Brusel a jde proti našim lidem - zrádce (N

AHel
5. 6. 2023 • 15:45

K oběma příspěvkům se přidávám, pan premiér F. je ostuda vzdělání, kultury vyjadřování, profesionality, etiky, morálky, slušnosti, zodpovědnosti, pravdomluvnosti, lidského nadhledu, pokory, dobrého chování, úslužnosti... jen nabubřelé škodící nic.!!!!!

Uživatel_5457057
5. 6. 2023 • 06:13

Inka ... perfektní příspěvek Ten fialový hnusák neumí nic jiného, než napadat druhé, že lžou, že za vše můžou, atd. Pozor, umí vlastně ještě něco jiného a to stále někde brouzdat, potřásat rukama a pak ohnivě mluvit a chválit se, jak jeho vláda je nejlepší, co vše dělají pro lid, atd. Potřeboval by dostat do držky, až by se mu ty jeho otřesné brejličky posunuly a doufat, že konečně uvidí do jaké situace Česko zavedl Bídák jeden, fujtajbl!!!!!!

Inka
5. 6. 2023 • 05:59

Největší tragédie konfrontace Fiala a Babiš ? Neuvěřitelné lži přímo do kamery současného premiéra !
Bez ostychu, jakýchkoliv zábran lhaní !
Výmluvy a házení viny * my nic, my jsme nejlepší, my jediný to děláme správně a odezvy od lidí jsou pozitivní...v neposlední řadě , ta jeho opakovaná samochvála !
Není tak dávno a lehce dohledatelné jsou ataky tehdejší opozice, že Babišova vláda dává málo za Covidu OSVČ, odpuštění všech možných poplatků, příspěvků na zaměstnance i samotné živnostíky, nulové poplatky za zahrádky... kompenzace na ušlý zisk !
To je jediný problém v součtu vyššího schodku ve státní kase, který mimochodem vždy prošel schvalováním sněmovnou, jelikož ho všichni včetně opozice odhlasovali. Přesto díra nezůstala tak velká, jaká byla když Babišova vláda přebírala finance !
S tornádem se vypořádali do 24 hodin a na to se také zapomíná !
Premiér Pjotr Fialovič byl na základě evropského vyhodnocení již po druhé shledán jako nejhorší ! Chaos střídá amatérismus, miliony vztřebala jejich cestovní kancelář Poslanecká sněmovna, v lednu si navýšili platy a v únoru začali osekávat občana ! Dodnes není žádná evidence uprchlíků z Ukrajiny, milionové částky jsou vypláceny všem bez rozdílu, aniž by existoval orgán, který by šel tvrdě po všech pracujících bez smlouvy na černo !
Proč se jim pořád proplácí bydlení, když měli čas se všichni řádně začlenit, bydlení si hradit , pracovat a platit si zdravotní a sociální... na YouTube nahrála žena z Ukrajiny návod, jak pobírat všechny možné dávky a při tom se vůbec nezdržovat na území Česka !!!

Přes to všechno je pořád dokola prezentován profesůrek jako znalý odborník včetně jeho komanda, navíc s úsměvem retarda !
Je to špatně, je to zrcadlo této neschopné vlády a nevidím jediný důvod, proč by měli zůstat u koryt dále !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.