Kdo chce dávky, musí ukázat účty: Experti varují před prolomením tajemství | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kdo chce dávky, musí ukázat účty: Experti varují před prolomením tajemství

Ministr práce a soc. věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Ministr práce a soc. věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) (ČTK/Šimánek Vít)

Změny pro žadatele o dávky by mohly začít platit od ledna. Novinkou je, že by úřady měly po souhlasu přístup k bankovním účtům lidí i pohybech na nich. Experti i Úřad pro ochranu osobních údajů tvrdí, že se jedná o prolomení bankovního tajemství.

Novelu zákona o sociálním pojištění mají nyní na stole senátoři. Pokud projde, banky i další peněžní instituce budou úřadům muset sdělit údaje o účtech žadatelů o dávku i dalších posuzovaných osob. To jsou většinou lidé ve společné domácnosti. Informace se mají týkat také stavu účtů a pohybů na nich. Ministr práce Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) novinku brání, podle něj jde o kroky potřebné k reformě systému dávek.

„Chceme vidět, že konkrétní člověk nám dává objektivní fakta a nic nezamlčuje,“ vysvětloval změnu pro MF DNES ministr. Zástupci Spolku na ochranu osobních údajů i šéf organizace Iuridicum Remedium Jan Vobořil považují za problematické nejednoznačnou formulaci příslušného paragrafu, i to , že – jelikož jde o pozměňovací návrh – chybí odůvodnění průlomu bankovního tajemství. Jurečkův rezort se ale brání, že nejde o prolomení bankovního tajemství, jelikož prověřovaní majitelé účtů budou muset dát s postupem souhlas. A dodává, že už nyní musejí žadatelé dokládat přehled o účtech. Podle ministerstva to nově bude po souhlasu automaticky...

Přečtěte si
AHel
21. 11. 2023 • 15:51

AHel
21. 11. 2023 • 15:51

Ze strany vlády dobytkárna...kdo nepracuje nemá našetřeno, tak ten dostane, ostatní ať si žijí ze svého, fakt motivace hodná idiotů.

hejhej
20. 11. 2023 • 19:47

Opět paskvil, jako všechno od slepence. Bylo by na místě, aby poslanci a ministři, kteří pobírají nehorázné platy a příplatky z peněz daňových poplatníků vykazovali práci pro lidi tohoto státu.

pravlast
20. 11. 2023 • 16:42

Já myslím že kdo chce posla­necký,­minis­terský nebo prezidentský plat,ten musí ukázat schopnosti a politický přehled.Tzn že všichni amatéři a záškodníci mají co vracet státu a národu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.