Lékařské vyšetření přímo na úřadech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Lékařské vyšetření přímo na úřadech!

Božena Červenková (56) z Bílé byla první, kdo si službu telemedpointu vyzkoušel.
Božena Červenková (56) z Bílé byla první, kdo si službu telemedpointu vyzkoušel. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, MS Kraj)

V horských obcích na Bílé a v Bukovci na Frýdecko-Místecku už nemusí lidé na drobnou prevenci k lékaři. Cukr, EKG, tlak, dech či třeba saturaci krve jim změří na úřadě. Moravskoslezský kraj jako první v republice otevřel telemedpointy, kde se člověk může vyšetřit sám.

Před covidem bralo návštěvu u doktora mnoho seniorů jako kulturní zážitek. Povykládali si v autobuse, v čekárně a pak s lékařem. „Covid to změnil. Teď se mezi nemocné bojím a opravdu zvažuji, kdy je to nutné a kdy ne,“ uvedla paní Hana (71) z Bukovce s tím, že novou službu v obci vítá a určitě ji využije. Ke Karlu Sikorovi (73) ze stejné obce se zpráva o novince zatím nedonesla. „Možná se tam stavím, ale doba je dnes doba tak pokročilá, že spousta lidí má už různé mašinky přímo doma,“ řekl a pochlubil se svým tlakoměrem. „A manželka má ještě modernější,“ dodal.

Musí získat důvěru

Jako jedna z prvních využila samovyšetření Božena Červenková (56) z Bílé. „Před nedávnem se mi zdravotní stav zhoršil. Možnost zajít si přímo v obci změřit krevní tlak a zkontrolovat cukr vnímám jako obrovské plus,“ podotkla Červenková. Podle koordinátorky telemedpointů Věry Tkáčové chvilku potrvá, než lidé, hlavně ti starší, získají ke službě důvěru. Kolik jich od otevření na začátku října přišlo, neprozradila. „Některý den dorazí tři, jindy nikdo. Až jich bude padesát, vylosujeme výherce poukazu do lázní,“ sdělila Tkáčová.

Váhu si nechte

Koordinátorka funguje jen jako průvodce službou. Vyplní s příchozím potřebné dokumenty a vysvětlí mu, jak všechny přístroje pro kontrolu základních fyziologických funkcí použít. Samotné měření je už v rukou každého jedince. „Vyzkouší všechno, jen na váhu se nikomu nechce,“ pousmála se žena. Výstup z měření putuje elektronicky k lékařům, kteří data vyhodnotí. Výsledek pak obdrží člověk v SMS zprávě.

Nahradí chybějící zdravotníky?

Telemedpoint v Bukovci funguje v pondělí a ve středu od 8 do 12 hodin a na Bílé v úterý od 9 do 13 a ve čtvrtek od 13 do 17 hodin. „Posílí prevenci, ušetří lidem čas i peníze a zároveň pomohou řešit personální problémy, se kterými se republika ve zdravotnictví potýká,“ věří hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (47, ANO). Službu provozuje Centrum telemedicínských služeb při Fakultní nemocnici Ostrava.

Přibudou ještě tři

Telemedpointy financuje Moravskoslezský kraj. „Za čtyři roky ho to přijde na zhruba osm milionů korun,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová. Kromě RBP zdravotní pojišťovny se ostatní na hrazení novinky zatím nepodílí. Její klienti tak mohou čekat širší spektrum služeb. První dvě kontaktní místa doplní v regionu ještě další tři v odlehlejších částech Bruntálska a Opavska.

Víte, že

…v brzké době by se měly služby telemedpointů rozšířit o možnost vzdálené videokonzultace lékaře s pacientem?



Přečtěte si
Celebrity-chachacha
19. 10. 2023 • 19:53

Mělo by se to dělat v každý sámošce na kase.

stoura
19. 10. 2023 • 12:37

No super když už si i úředníci hrají na doktory, to už můžou pacoši jít na nádraží, postavit se na peronu a počkat na rychlík až projede a na hlášení v rozhlase: Právě jste byli prohlédnuti závodním lékařem!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.