Polovina z 13 tisíc lékařů: Výpověď z přesčasů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Polovina z 13 tisíc lékařů: Výpověď z přesčasů

Nemocniční personál v Česku mnohdy mele z posledního.
Nemocniční personál v Česku mnohdy mele z posledního. (Foto Aha! – M. Protivanský, D. Malík, Profimedia.cz)

Práce od nevidím do nevidím a výdělky tomu neúměrně malé. Kvůli neúnosným pracovním podmínkám tisíce lékařů přesčasy vypovědělo a varují, že pokud s tím ministerstvo zdravotnictví něco neudělá, hrozí omezení lékařské péče.

Podle zástupců mladých lékařů a odborů výpověď přesčasové práce dosud podalo 6000 ze zhruba 13 000 lékařů, kteří chodí do služeb. A nejde jen o začínající lékaře, ale i o ty zkušenější. Podle zástupce Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jana Přády je jejich průměrný věk 38 let. „Pevně doufám, že k 1. prosinci k výpovědím (přesčasů – pozn. red.) nedojde. Kdybychom se nedohodli, tak by to opravdu vedlo k omezení péče, minimálně plánované,“ řekl včera Přáda.

Na hraně

Podle odborů a mladých lékařů není výjimkou, když nemocniční personál odslouží měsíčně až stovky přesčasových hodin. A to už je prý na hraně ilegality. Jak Přáda přiblížil, když má lékař štěstí, vyjde na něj pouze jedna čtyřiadvacetihodinová směna za týden. Není ale prý výjimkou, že 24hodinové služby má personál až 3x do týdne. „To už je z mého pohledu jasné ohrožení bezpečnosti pacienta, protože by asi nikdo nechtěl, aby ho takový lékař operoval,“ podotkl Přáda. Lékaři proto volají po zlepšení podmínek. Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové zapojení do protestu a podání výpovědí z přesčasů zvažují i sestry a další zdravotníci.

Jan Přáda

Řešíme to

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob včera Aha! řekl, že postoji lékařů a odborů příliš nerozumí. Návrh na zlepšení platových i přesčasových podmínek, který by měl platit od příštího ledna, s nimi ministr Vlastimil Válek (63, TOP 09) probral minulý pátek a námitky lékařů by tak měly být vypořádány. A že již 6 tisíc lékařů odmítlo přesčasy vykonávat? „Věříme, že to stáhnou. Budeme se jim snažit vyhovět,“ dodal Jakob.

Kolik za to mají?

Podle informačního systému o průměrném výdělku letos v prvním pololetí průměrná mzda lékařů specialistů ve veřejných a státních zařízeních činila 104 652 korun. Z toho 42 % tvořily příplatky, náhrady a odměny. Měsíčně odpracovali v průměru 20,4 hodiny přesčasů. Jenže peníze těch začínajících jsou úplně jinde. Lékaři požadují snížení množství přesčasů a zvýšení základních výdělků bez příjmu z přesčasové práce.

Přečtěte si
Celebrity-chachacha
25. 10. 2023 • 08:44

Lékaři by nemuseli dělat přesčas. Kdyby:
Kdyby lidi o trochu více dbali o své zdraví .
Když vidím tlustou bábu kyvajicí se jak kachna ze strany na stranu protože má vymlácený kyčelní klouby které holt neunesou těch 50 kilo nadváhy a chlapy s pupkem položeným na přeplněným nákupním vozíku, není divu že pak potřebujou náročnou lékařskou péči.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.