Zdravotní rádce Aha! Příznaky bércového vředu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Zdravotní rádce Aha! Příznaky bércového vředu

 I ve vyšším věku můžete mít nohy bez kožních defektů.
I ve vyšším věku můžete mít nohy bez kožních defektů.  (Foto scom)

Bolestivé bércové vředy patří k nejhůř hojivým ranám vůbec. Léčba bývá zdlouhavá, vysilující a většinou bez valných výsledků. Častým důvodem je fakt, že se pozornost upírá na léčbu kožního defektu, a nikoliv na ovlivnění příčiny – nedostatečného krevního zásobení.

Přichází vždy plíživě

Bércové vředy vznikají jako důsledek jiného onemocnění. „Pravděpodobnost je přímo úměrná stavu cév dolních končetin. Onemocnění vzniká téměř vždy plíživě. Řada pacientů se o něm dozví až v okamžiku, kdy se na bérci objeví kožní defekt. Příčina vzniku musí být správně diagnostikována, protože každý typ vyžaduje specifické řešení,“ upozornila fyzioterapeutka Iva Bílková.

Žilní nedostatečnost

Vřed se vyskytuje nejčastěji mezi kolenem a nártem. Je charakteristický ztrátou kožní tkáně, která je způsobená špatným cévním prokrvením. V těch místech kůže odumírá. Nejčastější příčinou bývá porucha mechanismu žilního návratu z dolních končetin směrem k srdci, tzv. žilní nedostatečnost. Důsledkem této poruchy dochází ke zvýšení žilního tlaku v oblasti dolních končetin.

Noční křeče a brnění

Člověk z počátku pociťuje tíhu v nohou, jejich únavu a napětí, později se mohou vyskytovat noční křeče a brnění. Časem dochází ke zvýšení žilního přetlaku také na úrovni drobných cév, což se projevuje otokem nohou a objevují se první změny na kožním povrchu – přibývá pigmentace, mizí ochlupení, objevují se křečové žíly, kůže se ztenčuje a v závěru vzniká vřed.

Potřebujete bílkoviny

Není-li ovlivněna příčina, může být léčení velice zdlouhavé a vřed se vrátí. Především jde o úpravu jídelníčku s dostatkem kvalitních bílkovin, který pomáhá udržet přiměřenou tělesnou hmotnost. Dále by měl pacient dodržovat důsledný pitný režim a řídit se doporučeními lékaře (např. nedávat vsedě nohu přes nohu). Výborné je také sprchovat končetiny studenou vodou.

Běžná gáza? Ne!

V současnosti existuje řada moderních krycích materiálů, v praxi se stále používají tradičních převazy z gázy. Pro každou fázi hojení existuje vhodné krytí, jako například hydrogely, antiseptické krytí, neadherentní (nepřilnavé) krytí nebo tenké polyuretany. Mnohé bývají i hrazeny pojišťovnou.

Účinná rázová vlna

Na podporu hojení bércových vředů se využívá i fokusovaná rázová vlny. „Ta dokáže zrychlit proces hojení tím, že ovlivňuje jednotlivé biochemické procesy zodpovědné za regeneraci tkáně – stimuluje růstové faktory, kmenové buňky, růst nových kapilár a celkové zrychlení látkové výměny v tkáních,“ vysvětlila Bílková.

Stádia křečových žil

Normální žíly

1. stádium: Metličkoví žilky

2. stádium: Křečové žíly nebo žilní uzliny

3. stádium: Otok bérce (mezi kolenem a kotníkem)

4. stádium: Odumírání tkáně a bércový vřed



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.