Louny usilují o uznání léčivého pramene: Dostane Luna oficiální štempl? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Louny usilují o uznání léčivého pramene: Dostane Luna oficiální štempl?

Vodu lze načepovat i v areálu lounské nemocnice.
Vodu lze načepovat i v areálu lounské nemocnice. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Lounský pramen Luna, který vyvěrá hned na dvou místech v místní části U Spravedlnosti, pomáhá léčit žaludeční vředy i nemocná játra. Přesto není oficiálně léčebný a nesmí se využívat ve zdravotnictví. To by se ale mělo brzy změnit, město už na tom začalo pracovat.

„Byla provedena výměna původních a značně poškozených armaturních prvků na záhlaví jímacího vrtu, dále výměna části distribučních a odpadních potrubí v manipulační šachtici,“ vypočítává mluvčí města Marcel Mihalik. Pramen je již osazen automatickou měřící stanicí, která umožňuje sledování tlaku vody. „Instalací bylo umožněno zahájení přesných režimních sledování proplyněné minerální vody nutných pro stanovení ochranných pásem zdroje,“ doplnil mluvčí.

To vše je potřeba pro to, aby ministerstvo zdravotnictví uznalo pramen jako léčivý. Voda by pak mohla sloužit například na místní chirurgii. „Pro tzv. metodu vlhkého hojení ran. Vodu bychom si z vrtu přivedli na vlastní náklady přímo do ordinace,“ přiblížil už dříve lounský chirurg Bořek Zasadil. Kdy by mohlo ministerstvo rozhodnout, zatím není jasné.

Šedesátiletý vrt

Voda začala vyvěrat z umělého vrtu na počátku 60. let. Tryská z hloubky až 1200 metrů a je tak nejhlubším minerálním pramenem u nás. Lidé ho najdou v parku na sídlišti Palackého a v areálu nemocnice. Třetí kohoutek, který je ale trvale uzavřený, se nachází ve sklepení místního domova pro seniory.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.