Vozíčkářka s mozkovou obrnou Daniela (42): Splníme ji velký sen? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vozíčkářka s mozkovou obrnou Daniela (42): Splníme ji velký sen?

Daniela Machová (42)
Daniela Machová (42) (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Osprchovat se, kdy se vám zachce, patří k běžnému standardu 21. století. A přece to není všude taková samozřejmost. Vozíčkářka s mozkovou obrnou Daniela Machová (42) z Mostu o tom jen sní. Žije v rodinném domku s matkou Helenou (64) a otcem Richardem (67). Rodiče už dceru do vany v koupelně z roku 1930 nepřenesou!

Příspěvek od úřadu práce ve výši 75 tisíc korun získala vysokoškolsky vzdělaná Daniela v invalidním důchodu teprve po odvolání. To je však na novou koupelnu málo a úředníci navíc stanovili podmínku, že stavební práce musí být hotové do čtvrt roku. „To vidí nereálně i stavební firma, která by se mi snažila vyjít vstříc. Rodiče by mohli něco přidat, ale jsou také v důchodu a úplně by se vydali z peněz, že by neměli ani třeba na novou pračku,“ přiznala Aha! Daniela. Její měsíční příjem je pouhých 14 000 Kč. Na přestavbu by přitom potřebovala bezmála čtvrt milionu. V tom případě by práce mohly začít už na podzim. Z domu se dostává pomocí šikmé plošiny. Pomáhá jí také asistenční fenka Vanda, kterou získala od občanského sdružení Pomocné tlapky.

Zákeřná DMO

Daniela trpí spastickou kvadruparézou, nejčastější formou dětské mozkové obrny. Naštěstí se jí vyhnula mentální retardace, která tuto zákeřnou nemoc často doprovází.

Zvedák je nutnost

Stavba koupelny tak, aby vyhovovala potřebám Daniely, není nic jednoduchého. „Bude nutné udělat například i pojezdy na strop, kde musí být ukotvený fixovaný zvedák,“ vysvětlila mladá žena. Ostatní potřebné věci také nejsou zadarmo.

Pomůcky vyráběl

„Když jsme byli zaměstnaní, mohli jsem doplatit státem dotované pomůcky. V penzi už to nejde,“ podotkla matka Helena. Tatínek Richard navíc řadu zdravotních pomůcek vyrobil sám. Například zvedák do vany, který Daniela používá dodnes.

Pomoci můžete i vy

I když se za to Daniela podle svých slov stydí, okolnosti ji donutily zřídit si finanční sbírku. Potrvá do konce srpna a zatím se podařilo vybrat přes 80 tisíc. Pokud chcete pomoci, informace naleznete na www.znesnáze21.cz – zapojte-se-do pomoci-daniele-s-dmo



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.