Těžce postižená dvojčátka Kajka a Mimi (14): Nechodí, nemluví, neumí jíst | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Těžce postižená dvojčátka Kajka a Mimi (14): Nechodí, nemluví, neumí jíst

Holčičky během cvičení v lázních a na rodinných fotografiích. Holčičky rády chodí s rodiči na výlety, například k soše Radhoště v Beskydech.
Holčičky během cvičení v lázních a na rodinných fotografiích. Holčičky rády chodí s rodiči na výlety, například k soše Radhoště v Beskydech. (Foto Aha! – Karel Janeček a archiv rodiny)

Mají několik životních přání. Chtějí se naučit chodit, mluvit a dělat hlavně všem radost. A také, aby je nožičky a ručičky poslouchaly. Jak je vidět, dvojčátka Kajka a Mimi (14) mají zcela jiné problémy než jejich vrstevnice.

Jednovaječná dvojčata Karolínka a Miriamka (14) z Rychvaldu trpí genetickou vadou. Jsou kvůli ní mentálně a i fyzicky na úrovni několikaměsíčního dítěte. Od narození je tíží kvadruspastická dětská mozková obrna, umocněna je epilepsií a dalšími přidruženými nemocemi. Aby toho nebylo málo, v deseti letech byla oběma potvrzena také vzácná genetická vada SPATA 5. „Ta ovlivňuje vše v jejich, ale i našem životě. Dcery nechodí, nemluví, neumí se najíst a celodenně nosí pleny,“ řekla Aha! maminka Lucia Wijacká (43).

Dvojčátka Kajka a Mimi (zleva) s maminou Luciou a tatínkem Marcinem.

Dospívající slečny se mentálně zastavily na úrovni osmiměsíčního dítěte. Žijí ve vlastním světě a rády pozorují okolí. Usmívají se na všechny okolo a snaží se bojovat o své místo na zemi. Co pomáhá obě udržovat ve formě, to jsou rehabilitace. „Jsou jednou z mála možností, jak se mohou naučit rozvíjet své schopnosti a intenzivně trénovat. Cestu si zpříjemňují keksíky a křupkami, které zbožňují, a téměř bezpečně je rozesměje zvuk motorky. Máme spolu s nimi obrovské přání: chceme se učit chodit, mluvit a dělat všem radost,“ vyzdvihuje maminka.

Samy ani na krok

Holčičky jsou zcela odkázány na péči maminky Lucii a tatínka Marcina. „K lékařům, do obchodu nebo na procházku se dostaneme jenom pomocí speciálního dvoukočárku. Na delší trasy je nutné auto,“ uvedla maminka.



Přečtěte si
warpath
18. 2. 2024 • 20:51

Ello Půšová, asi jsem krutý a bezcitný, ale... zkuste to prosím ukončit vy. Mnoha lidem se jistě uleví.

ELLA Průšová
18. 2. 2024 • 19:52

Je to smutné, strašná oběť té mámy, kdyby mi řekli, při ultrazvuku, dítě je postižené, nebude vidět, slyšet, chodit, nic, co byste udělali? Asi jsem krutá a bezcitná, ale nechat to dítě celý život trápit a nemoct mu nijak pomoct, volila bych, prosím ukončete to!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.