Postižený Adam (20) se na internát dostává těžko: Tenhle kopec nevyjde! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Postižený Adam (20) se na internát dostává těžko: Tenhle kopec nevyjde!

Adamovi ve škole pomáhá asistenka pedagoga Šárka.
Adamovi ve škole pomáhá asistenka pedagoga Šárka. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv rodiny)

Život se s Adamem (20) nemazlí. Kvůli rozštěpu páteře nikdy nechodil, biologická rodina ho pro jeho postižení opustila a on od plenek žil v ústavech. V pěti letech našel domov u milující pěstounské rodiny. Teď se snaží osamostatnit a k tomu potřebuje kvalitní vozík.

Adam jezdí každý týden vlakem z Českých Budějovic do Volyně na střední školu, kde studuje sociálně právní obor. Škola je ale v kopci, a to pro mladíka na vozíku představuje obrovský problém. Mají co dělat, aby to s asistentkou Šárkou zvládli. „Ještě horší je cesta do internátu, který je na vršku. Vede tam prudký stoupák. I pro zdravého člověka je to záhul. A když prší, je to ještě horší,“ posteskne si.

Chce k policii

Život by mu proto citelně usnadnil kvalitní vozík na míru s přídavným elektropohonem. Na ten ale jeho pěstounská rodina nemá peníze. „Nechci být tolik odkázaný na druhé. Odmala vím, že chci pracovat u policie v kanceláři. Jednu maturitu už mám. Teď pracuji na druhé a dělám vše pro to, abych se ke splnění svého snu dopracoval,“ vysvětluje usměvavý mladík.

Srdce pěstounky

Adam je pozitivně naladěný. Důvodem je i veliké srdce jeho pěstounské maminky Renaty Zajfertové. Kromě svých dvou potomků vychovala ještě šest zdravotně postižených dětí! „Na tyto děti se fronta nestojí. Odměnou mi jsou jejich pokroky. Adam je z nich nejmladší, věčně usměvavý. Je to naše sluníčko. Díky těm dětem vidím, že to, co s manželem děláme, má smysl,“ říká statečná pěstounka.

Podpořte Adama

Tak se jmenuje článek na internetových stránkách Střední školy a Jazykové školy Volyně, kde Adam nyní studuje. Škola mu vyšla vstříc, spolužáci ho přijali, jeho asistentka pedagoga Šárka mu pomáhá ze všech sil. Jen ten speciální vozík je zatím nedostižný. Škola i proto zveřejnila odkaz na stránky Donia, kde je možné nyní Adamovi na vozík přispět, všichni chtějí tomuhle hodnému klukovi pomoct. Pokud můžete, podívejte se na: http://www.donio.cz/chci-studovat-i-pres-svuj-hendykep.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.