Martínek (2) po operaci za 100 milionů: Promluvil tatínek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Martínek (2) po operaci za 100 milionů: Promluvil tatínek

Martínek (2) se po genové terapii ve Francii vrátil do Česka
Martínek (2) se po genové terapii ve Francii vrátil do Česka (Blesk:Alexandr Malachovsky)

Na konci ledna podstoupil operaci mozku, nyní už je z Francie opět doma. Martínka (2) z Olomoucka včera z pražského letiště převezla sanitka do motolské nemocnice. Na cestách ho kromě tatínka doprovázel krteček.

Martínek strávil ve francouzském Montpellieru téměř měsíc. A už nyní se ukazuje, že léčba zafungovala. „S nadšením mohu prozradit, že se u něj začíná projevovat takzvaná dyskineze. Jedná se o stav, při kterém dochází v končetinách k samovolným nahodilým pohybům z důvodu většího množství produkovaného dopaminu, na které jeho tělo zatím není zvyklé,“ popsal s úsměvem na tváři tatínek Tomáš Zatloukal. Tento stav by se pak měl stupňovat a nakonec po několika měsících vymizet.

V nemocnici si Martínka lékaři proklepnou a podívají se na to, jak se jeho stav po operaci vyvíjí. Po návratu domů klučinu čeká odpočinek a pak začne rehabilitovat a učit se novým věcem. „Bude to jistě náročné jak pro něj, tak i pro nás rodiče, ale už se moc těšíme, až začne prozkoumávat svět,“ dodal tatínek.

Martínek (2) se po náročné genové terapii, kterou podstoupil ve Francii, vrací zpět do Česka

Video se připravuje ...

10 hodin na sále

Během operace trvající 10 hodin, kterou nehradí zdravotní pojišťovna a na niž Češi vybrali přes 150 milionů, vpravili lékaři do chlapcova mozku speciální lék. Ten nejprve ničí defektní genetické informace v buňkách a poté do nich vkládá opravnou část DNA.

Peníze i dalším

Operace a léčba ve Francii vyšly na cca 100 milionů. Nevyužité peníze chtějí rodiče spolu s dobročinnou platformou Donio rozdělit mezi další potřebné. Jednou z nich je Markétka (9), která potřebuje peníze na operaci ruky.



Přečtěte si
pragver
19. 2. 2024 • 12:55

Na cestách Martínka kromě tatínka doprovázel jen krteček ! Tatínek i Martínek jsou super a bezvadní ! A maminka .... ?

miroslava13
19. 2. 2024 • 12:34

Martínek je miláček, roztomilý. Moc moc moc mu přeji, aby léčba zabrala!! a on mohl žít krásný život, jako ostatní dětičky!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.