Občané Česka poslali na léčbu 150 milionů a... Martínek je po operaci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Občané Česka poslali na léčbu 150 milionů a... Martínek je po operaci!

Hoch má nejlepší péči.
Hoch má nejlepší péči. (Foto archiv rodiny)

Deset hodin trvala ve středu ve francouzském Montpellieru operace malého Martínka (2) z Olomoucka. Ten trpí vzácným genetickým onemocněním. Neurochirurgové během zákroku injekčně aplikovali chlapci do hlavy lék Upstaza. Podle rodičů vše proběhlo bez komplikací, a klučinovi tak začal nový život.

„Náš malý andílek se dnes, tedy ve čtvrtek ráno, probudil nejen do krásného dne, ale především věříme, že do prvního dne svého nového života,“ prozradil Aha! chlapcův otec Tomáš Zatloukal. 

Martínek trpí nejtěžší formou AADC syndromu. Jde o vzácné genetické onemocnění (kolem 120 potvrzených případů na světě), které ovlivňuje metabolismus transmiterů v mozku. Byl zcela odkázán na péči a pomoc rodičů. Děti s tímto onemocněním umírají mezi pátým a sedmým rokem života. Jedinou šancí na záchranu života byla operace ve Francii, která stojí zhruba 100 milionů korun. Pojišťovny ji však nehradí. Na Martínka se však složili občané Česka, kdy během několika týdnů poslali 150 milionů.

Martínek po operaci

Video se připravuje ...

Při operaci zavedli francouzští neurochirurgové do chlapcova mozku čtyři jehly, kterými do něj vpravili speciální adenovirus. Ten má během několika týdnů nejprve zničit defektní DNA v chlapcových buňkách a poté do nich vložit opravenou část DNA.

Na sál s krtečkem

Ve středu ráno Martínka vykoupali, poté dostal premedikaci na zklidnění a v osm hodin už si ho odvezli. „I s jeho milovaným parťákem krtečkem, který pro jistotu také dostal identifikační náramek,“ prozradil Martínkův otec.

Jasno za měsíc

Martínek stráví nyní ještě zhruba tři týdny ve francouzské nemocnici na pozorování. Potom by se měl vrátit domů. Zhruba za měsíc bude jednoznačně jasné, jak operace dopadla. „Pro Martínkovo tělo to teď bude šok, ale věříme, že vše dobře dopadne,“ konstatoval tatínek Martínka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.