Martínek (2) s extrémně vzácnou nemocí: Milionová léčba začne v lednu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Martínek (2) s extrémně vzácnou nemocí: Milionová léčba začne v lednu!

Na léčbu pro Martínka se složilo celé Česko.
Na léčbu pro Martínka se složilo celé Česko. (Donio.cz)

Usměvavý blonďáček Martínek (2) je léčbě vzácné nemoci, která mu komplikuje život, na dosah! Bojuje s nejtěžší formou genetického onemocnění, tzv. syndromem AADC. V lednu má konečně začít s léčbou ve Francii a rodina už počítá dny do odjezdu.

Na průlomovou léčbu se chlapci složili lidé ve sbírce, za pár dní poslali přes 150 milionů korun. Může se tak utkat s nemocí, jíž trpí na světě jen asi 120 lidí! Genetické onemocnění ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku, dítě tak neudrží hlavičku, ochabují mu svaly, mohou se přidružovat další obtíže.

Rodiče s vděčností vyhlížejí den, kdy bude moci léčbu nastoupit. „Už počítáme dny do odjezdu,“ uvedl jeho tatínek Tomáš Zatloukal s tím, že do specializovaného centra ve francouzském městě Montpellier Martínek nastoupí na přelomu ledna a února. „Přesné datum zákroku bychom si přáli ponechat v tajnosti také proto, že by ještě mohlo dojít ke změně,“ dodal táta.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.