Martínek (2) ve Francii: Odletěl za šancí na život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Martínek (2) ve Francii: Odletěl za šancí na život!

Martínek odletěl na léčbu do Francie.
Martínek odletěl na léčbu do Francie. (Události Brno)

Martínek Zatloukal (2), trpící vzácným AADC syndromem, odletěl včera s tatínkem z brněnského letiště do francouzského Montpellieru. Na drahý lékařský zákrok se mu lidé složili 150 miliony! Dá mu šanci na nový život.

Martínek je plně odkázaný na péči milujících rodičů. Naděje na normální život spočívá ve velmi drahé genové terapii. Zákrok stojí 100 milionů korun. Loni v září se ale stal zázrak, o který se společně zasloužilo na 300 tisíc dárců. Do sbírky na léčbu přišlo přes 150 milionů, a klučík tak mohl včera odcestovat do Montpellieru, kde zákrok podstoupí!

„Je důležité, aby nic nechytil a byl s ohledem na svůj stav maximálně v pořádku,“ říká jeho otec Tomáš. O to se bude starat i lékařka Soňa Šuláková. Operaci má Martínek podstoupit na přelomu ledna a února, v nemocnici pak stráví ještě měsíc na pozorování, aby bylo jasné, že zákrok zabral. Při úspěchu to bude pro klučinu jako nové narození. „Počítáme s tím, že pro Martínkovo tělo to bude šok, ale věříme, že všechno dobře dopadne,“ říká šťastný tatínek.

Opraví DNA

Při genové terapii, kterou pojišťovny nehradí, zavedou lékaři do mozku speciální jehly. Jimi vpraví do buněk adenovirus, který nejprve zničí defektní informace v buňkách a vloží do nich opravenou část DNA.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.