Toužíte po miminku, ale druhá čárka na testu nepřichází. Kdy zbystřit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Toužíte po miminku, ale druhá čárka na testu nepřichází. Kdy zbystřit?

miminko
miminko (miminko, dítě, smích)

Dle statistik má problém s početím každý pátý pár. Lékaři neplodnost definují jako neschopnost počít dítě po roce pravidelného nechráněného styku. Pokud je vám ovšem 35 let a více, měli byste vyhledat odbornou pomoc již po půl roce “snažení”. První konzultace totiž znamená začátek nové a nadějné cesty k vytouženému rodičovství. 

„Za neplodnost je zodpovědný asi ve 40 % muž, v dalších 40 % žena a ve zbývajících 20 % může být problém způsoben kombinací faktorů u obou partnerů,“ říká MUDr. Nicole Mardešićová, MHA, vedoucí lékařka skupiny PRONATAL.

Jak probíhá vyšetření?

Diagnostika neplodnosti zahrnuje vyšetření obou partnerů. U mužů je nejdůležitějším vyšetřením spermiogram. U žen pak gynekologické vyšetření, podrobné ultrazvukové vyšetření a odběr krve ke kontrole hormonálních hladin. „Gynekologickým vyšetřením v zrcadlech a následně ultrazvukovým vyšetřením sledujeme velikost a tvar dělohy, event. přítomnost děložních polypů nebo myomů, vzhled vejcovodů a samozřejmě vaječníků k posouzení ovariální rezervy. Během vyšetření se zaměřujeme na všechny změny, které by mohly mít souvislost s tím, proč žena nemůže otěhotnět,” dodává.

MUDr. Nicole Mardešićová, MHA

To, že se miminko nedaří, nutně neznamená, že musíte hned podstoupit umělé oplodnění (IVF). Léčba neplodnosti může začít jednoduchými metodami, jako je například intrauterinní inseminace. Jedná se o nenáročný zákrok hrazený ze zdravotního pojištění, při němž se spermie partnera tenkým katetrem zavedou do dělohy ženy v její nejplodnější den cyklu. Až v momentě, kdy tento pokus nevede k úspěchu, může být dalším krokem IVF. Léčba je však každému pacientovi ušita na míru včetně možnosti genetického vyšetření párů nebo embryí.

Bílé pláště ve spojení s intimními otázkami na vaše reprodukční zdraví není úplně kombinací, kterou by člověk vyhledával. Přesto jsou ale za všemi konzultacemi a zákroky především lidé. Věřte, že i doktor umí být empatickým partnerem, o kterého se můžete kdykoliv opřít.

Všech sedm center asistované reprodukce PRONATAL nabízí zdarma a bez žádanky od obvodního lékaře úvodní konzultace, a pokud je pacient pojištěn u některé ze spolupracujících pojišťoven, pak má také hrazena všechna další vyšetření. Do konce dubna běží také akce 5 tisíc Kč jako bonus na všechny nadstandardní laboratorní metody.

Na většinu léčby přispívají zdravotní pojišťovny, tudíž není třeba se obávat vysokých nákladů na léčbu. Ve většině případů pacienti doplácí 7-25 tisíc Kč dle zvolených nadstandardních metod a množství předepsaných léků.

Sleva na nadstandardní metody trvá do 30. června 2024.

tým lékařů Sanatoria PRONATAL



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.