Pojištění na lyže je potřebné a někde i povinné: Jak se pojistit na hory? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pojištění na lyže je potřebné a někde i povinné: Jak se pojistit na hory?

.
(Lipno Fotobanka)

Jarní prázdniny jsou ideální čas pro výlety na zasněžené svahy. Pojišťujete se proti všemu, berete jen základ, nebo se dokonce nepojišťujete vůbec? Nezapomínejte, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. A ty hory nefigurují v tomto přísloví náhodou.

Nepojistit se při cestě na hory je risk, který se nemusí vyplatit. A to ani v ČR. „Obecnou radou při nastavování skladby cestovního pojištění je myslet zejména na dostatečné limity léčebných výloh, pojištění odpovědnosti a kvalitní asistenční službu, se kterou budete v případě potřeby komunikovat. Právě asistence totiž hraje klíčovou roli v řešení vzniklých problémů,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Tohle riskujete bez pojištění

S kartičkou veřejného pojištění (EHIC) máte nárok na stejnou péči jako místní obyvatelé. Jenže zdravotní péče tam většinou není zdarma, je drahá. Třeba na Slovensku s ní pochodíte podobně jako u nás, jen počítejte, že za zásah Horské služby dáte okolo 350 eur, a když pro vás přiletí vrtulník, mohou to být i tisíce eur.

ČR versus cizina

„Při zranění na sjezdovce v Česku nezbytné náklady na léčbu kryje veřejné zdravotní pojištění. Pro cesty do zahraničí je však doporučeno mít kromě modré kartičky také sjednané cestovní pojištění s odpovídajícími limity pro léčebné výlohy. Některé aktivity, jako jsou freeride nebo skialpinismus, nemusí být kryté vůbec,“ upozorňuje specialistka FinGO Irena Jakobová. Takové sporty si připojistěte.

V Itálii je povinné

Určitě si ohlídejte, aby vaše pojištění obsahovalo pojištění odpovědnosti. Kupříkladu v Itálii ho budou chtít vidět při nákupu lístku na lanovku. Když ho nebudete mít, hrozí vám pokuta 150 eur a odebrání skipasu. „Konkrétně pro Itálii doporučujeme sportovcům vyšší hladinu krytí v pojištění odpovědnosti, protože poškození tam žádají zpravidla jedny z nejvyšších odškodnění v Evropě vůbec a jsou ve vymáhání velmi úspěšní,“ varuje Eva Trajboldová, manažerka pojištění osob UNIQA. Někteří italští advokáti se na vymáhání lyžařských škod doslova specializují.

Pozor na alkohol

Svařáček či bombardino k lyžování patří. Ale radši až po sportu. Nejen, že vám alkohol může zkomplikovat případnou náhradu škody, ale i na sjezdovkách můžete potkat policisty s alkoholometry. Třeba v Itálii je za 0,5 promile pokuta a 0,8 promile už znamená trestní stíhání.

• Třetina úrazů, které si lidé přivodí na lyžích, je vážná. Na snowboardu je to dokonce polovina úrazů.

• Každá šestá nehoda na sjezdovce je způsobena špatným stavem a zanedbaným servisem lyží či snowboardu.

Jaké pojištění to kryje?

Lyže ukradené z vozu či zamčeného boxu (během dne) – cestovní pojištění, pojištění domácnosti, havarijní pojištění.

Lyže ukradené ze zamčené lyžárny – pojištění domácnosti, cestovní pojištění.

Lyže nezamčené, ukradené ze stojanu u stánku – většinou nelze pojistit. Lyže zničené při kolizi na sjezdovce – platí se z pojištění odpovědnosti viníka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.