Zimní sporty skoro zadarmo! Které to jsou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zimní sporty skoro zadarmo! Které to jsou?

Brusle
Brusle (Foto scom)

Lyžování nikdy nebylo levný sport, ale teď ceny skipasů vystřelily k výšinám. Nechcete se vzdát sportu na sněhu, ale platit desetitisíce si nemůžete dovolit? Existují i jiné alternativy.

Sáňky, boby...

Tohle „umíme“ všichni už od dětství a investice jsou v řádu stokorun. Můžete využít každý kopeček v okolí, pro nejmenší je určitě vhodná helma, a neměli by jí pohrdat ani dospělí, pokud se vydají na prudší svah. Na horách začínají vznikat i sáňkařské dráhy, dlouhé několik kilometrů, na jejichž svah vás vyveze lanovka. Za ty už se ale zpravidla platí.

Vybavení: 300 – 2000 Kč

Brusle

Letošní zima bruslení na přírodních vodních plochách moc nepřeje a stadiony samozřejmě podražily stejně jako vleky. Pokud ovšem přece jen přimrzne (a jsou zimy, kdy je zamrzlé i Lipno), pak je bruslení opravdu laciný sport, pro který vybavíte klidně celou rodinu najednou. Dál už potřebujete jen kvalitní rukavice a bezpečnější bude i helma.

Vybavení: cca od 1000 Kč

Sněžnice

V Česku jsou poměrně málo známé, i když jsou dokonalými společníky na zimní procházky, nejsou vázané na „stopu“, ani na sjezdovku a vyrazit s nimi můžete i na výšlap do lesa. Pohybovat se můžete i ve členitém terénu, prakticky všude tam, kam byste šli, kdyby nebyl sníh. Sněžnice jsou skladné a jejich turistická verze vám kapsu neutrhne. Použít k nim můžete hole na běžky.

Vybavení: cca 2500 Kč

Běžky

V Čechách rozhodně nejčastější a nejpřístupnější varianta lyžování. Stačí, aby napadl sníh, a můžete jet, klidně v městském parku. Jediným nutným nákladem je pořízení vybavení. Základní turistické vybavení se v součtu vejde do šesti tisíc, což je částka, kterou na vlecích projezdíte poměrně rychle. Pokud si chcete běžky rychle osvojit, je možné přihlásit se i do kurzu a pak už můžete brázdit pláně.

Vybavení: cca 6000 Kč

Skialpy

Skialpinistika je v poslední době na vzestupu a k její oblibě přispěl i covid. Nemusí to být sport nízkonákladový, naopak, může to být v podstatě nejdražší forma lyžování, pokud se chcete věnovat extrémním formám, pro turistické potřeby ale tolik peněz z kapsy vytáhnout nemusíte. I tak jsou ovšem skialpy finančně náročnější než běžky a i v nejpříznivější variantě vás skialpové vybavení stát přes dvacet tisíc. Zároveň jste vystaveni většímu nebezpečí, než když lyžujete na sjezdovce, vybírání vhodného terénu vyžaduje větší plánování atd.

Vybavení: od 25 000 Kč

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.