Nadšené tayry z pražské zoologické: Ta mičuda je bezva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nadšené tayry z pražské zoologické: Ta mičuda je bezva!

Šelmičky pojaly lov míče jako společenskou zábavu.
Šelmičky pojaly lov míče jako společenskou zábavu. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Radost a nadšení v Zoo Praha. Tayry, štíhlé lasicovité šelmy ze Střední a Jižní Ameriky, lovily a honily po výběhu balony. A světe div se, nejvíc vášně pro míčové sporty projevily »dámy«.

Pro zpestření dne hodili chovatelé mladým tayrám větší míče z pevného plastu. „Nebyly ničím obalené, aby je nemohly odnést,“ popsala Aha! mluvčí zoo Helena Petáková. Tayry totiž mají podle ní ve zvyku předměty, které mohou uchopit, uschovat si na horní poličku ve své expozici. Tentokrát si míče užívaly akčně. Útočily a skákaly na ně, koulely je. „Nejaktivnější byla jedna ze samiček. Samec je plašší a zdrženlivější,“ dodala Helena Petáková, podle které jsou naježné ocasy tayr známkou radostého vzrušení ze hry.

Obratní lovci

Tayry jsou velmi obratné. Šplhají i po stromech, kde také často loví malé drápkaté opice. Na zemi zase pátrají po hlodavcích. Loví ale i plazy, především leguány. Jídelníček si doplňují také plody.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.