Snowtubing a psí spřežení. Netradiční zimní sporty, které ocení děti i dospělí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Snowtubing a psí spřežení. Netradiční zimní sporty, které ocení děti i dospělí

 (SAZKA a.s.)

Zasněžená krajina v zimních měsících láká k venkovním radovánkám. Tradičně jsou to lyže, brusle nebo sáňky, co lidé v tomto období vytahují ze sklepa. Stránka Sport v okolí ukazuje, že alternativ je mnohem více. Existuje hned několik netradičních zimních sportů, které jsou vhodné pro starší jedince ale i rodiny s dětmi. Držte si čepice, bude to jízda.

Mushing, nebo rovněž jízda se psím spřežením, evokuje v člověku spíše severské země než Českou republiku. Nenechte se ale mýlit, tento sport si vyzkoušíte na horách i v tuzemsku. Děti coby pasažéři a pokud si rodiče troufnou, mohou absolvovat kurz a roli psovoda vzít na sebe. Dobrodružství opředené štěkotem okusíte v Krkonoších, Jeseníkách i na Šumavě.

Z kopce dolů, ale netradičním způsobem

Pokud vás sport založený na důvěře v psy neláká, více zábavy si užijete na snowtubingu. Sjíždění kopce na milion způsobů nikdy neomrzí a v tomto případě hraje prim sněhové koryto a velké nafukovací kruhy. Aktivita je to u nás poměrně rozšířená a narazíte na ni v mnoha lyžařských areálech. Stačí se mrknout na internetovou stránku Sportvkoli.cz. V Bedřichově se nachází speciální snowtubingový park, ve Zlínském kraji můžete na vlnu adrenalinu naskočit na Razule a zkrátka nepřijdete ani v Kašperských horách.

Pro odvážlivce a rodiny se staršími dětmi se nabízí také snowrafting, ten však v našich končinách nenajdete. Za tímto sportem byste se museli vydat do zahraničí, například na slovenské Štrbské pleso.

U sjezdovek ale ještě zůstaneme. Doba, kdy byly skiboby populární, už je sice pryč, přesto se mohou stát při pobytu na horách příjemným zpestřením pro všechny věkové kategorie i nyní. Tento sport není náročný jako lyžování či snowboarding, zádrhelem však může být vybavení, které nepatří k nejlevnějším. Pokud si ho nechcete pořizovat, v některé z půjčoven ho jistě seženete. Zvládáte-li jízdu na kole a lyžích, nebude pro vás skibobing těžkou výzvou.

Běžky s buzolou či sněžnice

Jestliže holdujete běžkám a chtěli byste dětem zážitek okořenit, vyhledejte v okolí klub lyžařského orientačního běhu a vyrazte s nimi na trénink. Jedním z nich je například Spolek orientačních běžců Olomouc. Další metou se třeba stanou závody. A pokud vás už naopak běžky omrzely, vyměňte je za sněžnice a směle se vydejte na túru i v závějích sněhu. V tomto případě však myslete i na malé společníky, které může turistika po chvíli přestat bavit, a ozvláštněte jim výlet nějakou hrou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.