Chcete nějaké peníze navíc? Vydělat je můžete například na zlatě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Chcete nějaké peníze navíc? Vydělat je můžete například na zlatě

 (Depositphotos)

Valná část Čechů má chuť si vylepšit svou stávající finanční situaci, nicméně buďto neví, jak toho dosáhnout, případně na to jdou rovnou špatně. Samozřejmě tím nejlepším a nejlogičtějším krokem je změna zaměstnání, případně nalezení si brigády. Existují však i jiné možnosti, třeba investování do zlata.

Penízy na koupi by měly být vždy vaše

Investice jakéhokoliv druhu je vždy riziková a je jedno, jestli se jedná o cenné papíry nebo právě o zlato. Měli byste s tím počítat, a proto je nevhodné si peníze k takovémuto počinu půjčovat ani od rodinných příslušníků, ani od přátel a už vůbec ne od některé z mnoha společností, které půjčky vyloženě nabízejí.

Rovněž byste neměli jít druhou špatnou cestou, a sice použitím financí již určených pro konkrétní věc. Je škoda se ochudit o dovolenou, případně si nekoupit auto jen proto, že chcete investovat. Vždy si k tomuto účelu vyhraďte finance, jež máte volné, a nejsou omotané žádnou konkrétní mašlí. V případě nezdaru se vám totiž po nich nebude zase tolik stýskat.

Komodita hodna investování

Zlato je surovinou, která má své místo nejen ve výrobnách šperků, avšak standardně se používá třeba i během produkce různých druhů elektroniky. Neslouží však ke zdobení, jak by se možná mohli někteří laici domnívat, ale funguje jako vodič elektrického proudu. A vůbec ne špatný.

Vzhledem k tomu, že je zlato velmi cenné a na světě je ho skutečně docela málo, nedává se do každého levného mobilu nebo mikrovlnky, ale používá se hlavně u zboží vyšší hodnoty. Prémiové produkty byly vždy vyráběny precizněji a z lepších materiálů.

Hojné využití žlutého kovu má velký vliv i na investiční zlato. Díky tomu si totiž dlouhodobě udržuje vysokou hodnotu. To je konec konců jeden z důvodů, proč dát přednost zlatu před jinými komoditami. Je stabilní a jen tak se vám na něm nepodaří prodělat. Musíte ovšem vědět, jak na to.

Správná doba koupě a prodeje jsou rozhodující

Cena zlata samozřejmě není stálá, ale pořád se mění. Tyto změny však nejsou většinou kdovíjak dramatické, hlavně v dobách, kdy se ekonomice daří. Právě toto jsou vhodné okamžiky, kdy se pustit do nakupování. Když všude panuje klid a prosperita, bývá zlato nejlevnější.

S prodejem ovšem budete muset mnohdy čekat i měsíce, či snad dokonce léta. Aby se vám totiž vyplatilo se zlata zbavit, je nezbytné číhat na krizi. Cena zlata tehdy roste a je dobré prodávat.

Nemusí se ovšem jednat o krizi celosvětovou, ale jen lokální. Často stačí, když zkrachuje nějaká důležitá těžařská společnost, a hned se to projeví na hodnotě zlata. V takových chvílích nečekejte dlouho. Rychlé jednání je nezbytné, jelikož krize takovéhoto charakteru nemývají obvykle dlouhého trvání.

Do čeho investovat?

I naprostým laikům musí být jasné, že investiční zlato má mít nějakou formu. Určitě se nemůže jednat o žádné šperky či snad přímo valouny pochybné kvality. Naopak specifické investiční mince, respektive slitky jsou k tomuto účelu přímo dělané.

Chcete-li však české slitky, asi budete zklamaní. Ty se u nás ani u našich bývalých federálních souputníků neprodukují. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna.

Proto je v České republice na trhu poměrně úzká nabídka zlatých slitků převážně švýcarských rafinérií. O to pestřejší je škála cen, za které můžete identické slitky koupit u různých prodejců. Rozpětí cenových nabídek nejlevnějšího a nejdražšího prodejce přesahuje i 10 procent!

Češi tak platí při nákupu zlatých slitků víc než Němci nebo Rakušané. Nákup investičního zlata se jim může zbytečně prodražit.

Existují pro tak extrémní cenové rozdíly racionální důvody?

„Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu.“ Říká Pavel Trtík z e-shopu zlate-mince.cz.

Sledovat cenu zlata na komoditní burze proto nestačí.

Srovnávejte i ceny prodejců a nakupujte u takových, kteří jsou levní a na trhu působí již několik let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.